Близък до „Мултигруп” и генерали от ДС социолог повежда петата колона на Москва у нас

0

Социологът проф. Иво Христов е гласен за нов водач на русофилите в България, научи „Уикенд”. За Христов, кукловодите от Москва, планират да замени Жан Виденов, като лице на коалицията от маргинални леви и русофилски партийки  „За чиста и свята Република”, твърдят нашите източници. Нейната цел е създаване на собствена група в парламента, която безпрекословно да изпълнява спуснатите от братушките задачи.

Първоначално със задачата да консулидира руските фенове бе натоварен Жан Виденов, заради което и бе активиран отново. Малко преди изборите на 11 юли, докаралият до фалит България бивш премиер, сензационно обяви, че се връща в политиката. Жан посочи като основен проблем на България „перестройката, която съсипа приятелските народи на Съветския съюз”. За преодоляването на разрухата бил нужен нов Народен съд и разправа с крадливите политици загробили държавата.


С дрънканиците на Жан за въоръжена борба и възмездие, шефовете в Москва разчитаха да обединят всички прогресивни хора у нас, тъгуващи и до днес за вечната българо-съветска дружба. Тяхно проучване показва, че ако русофилите се обединят имат реален шанс за преминаване на 4-процентовата бариера.
За нещастие на московските другари, плановете им претърпяха тотален провал. Бутафорната коалиция покрай Жан събра смешните 9904 гласа в цялата страна. Направеният след провала анализ показва, че основна причина е неподходящият лидер. Пресните спомени на за хиперинфлацията и заплати от по два долара, правят Виденов крайно неподходящ за целта. За това и босовете от Москва решават да сменят лицето на своя проект.
Честа да замести Жан, се пада на социологът проф. Иво Христов, твърдят източниците ни. За разлика от Виденов, той има далеч повече харизма и се радва на огромни симпатии в крайно левите и русофилски среди. От друга страна съмнение относно верността му няма. В своите интервюта Христов постоянно плюе „гнилият запад” и призовава за възстановяване на отношенията с Москва, която единствена можела да ни спаси. За добро или лошо, подобни щения нямат мнозинството от избирателите. Това вероятно е и причината Христов преди време да обяви, че 80 процента от българите са дебили. Подобно заключение не му попречи да изкара години в парламента, като депутат от БСП, избран от същите тези „дебили”.


Професорът загатна за бъдещите си планове покрай изненадващият си отказ да влезе отново в листите на БСП. В свое интервю Иво Христов успокои, че това не го вади от политиката. На въпрос дали няма да го видим в нов проект, той загадъчно обяви, че „ще разберем, когато му дойде времето”.


За Иво Христов се твърди, че е сред най-добрите кандидатури за обединител на хората готови да станат пета колона на Русия у нас. Наред с пламенните му критики на капитализма, той не крие добрите си контакти с бивши босове от ДС. В края на миналата година Христов, редом с боса на СИК Младен Михалев – Маджо и десетки кадри на службите бе сред хората, дошли да изпратят в последният му път ген. Любен Гоцев. До 1989 г. Гоцев е заместник-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност, чиито работа се контролира пряко от Москва. След промените, генералът ръководи митичният кръг „Монтерей”, който дълги години дърпа конците на политиката и икономиката в държавата. С тяхната неофициална подкрепа, според медийни публикации се раждат и процъфтяват силовите групировки като СИК, ВИС и „Мултигруп”.


Връзки с „Мултигруп” има и съпругата на Иво Христов. Почти три десетилетия адвокат Николета Лингорова-Христова е сред най-доверените хора Иван Дремсизов, вторият човек след Илия Павлов в митичната корпорация. В групировката, Дремсизов отговаря за бизнеса с метали, чрез фирма „Интерстийл трейдинг къмпани”. От 1999 г.  в управлението на фирмата е съпругата на Христов. От тогава, та и до ден днешен, Николета Лингорова-Христова и Иван Дремсизов имат още няколко общи фирми, който развиват бизнес за милиони.


Без съмнение, най-интересна история има управляваната от Христова „Интерстийл трейдинг къмпани”. В първите години на прехода фирмата стана нарицателна на наглите схеми за безогледно източване на държавни предприятия, чрез посредници, който им продават суровини на високи цени, а изкупуват продукцията на безценица.


Схемата „вход – изход”, разбира се, не е измислена от Илия Павлов, но е факт, че в България тя беше приложена особено успешно и донесе значителни печалби на „Мултигруп”. Дори дейността на държавната фирма като цяло да е печеливша, печалбата остава във фирмата посредник, а не в производителя. Типичен пример за подобна схема на „Мулти” са отношенията между фирмата на групировката „Интерстийл трейдинг къмпани” и металургичния комбинат „Кремиковци” в годините преди неговата приватизация. При правителствата на Любен Беров и Жан Виденов фирмата на „Мултигруп” става основен партньор на „Кремиковци”. В резултат на „успешните сделки”, държавното предприятия няма пари да си плаща тока и заплати на работниците, но пък редовно превежда нужните милиони към групировката и управляваната от съпругата на Иво Христов дъщерна фирма.

Автор: ГРИГОР ТРИФОНОВ

Източник: в-к „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече