Общинският шеф в Гоце Делчев – лице на корупцията

0

Председателят Димитър Балтаджиев настани четвъртата аптека на жена си без пари в имот на кметството  

Шефът на общината в Гоце Делчев Димитър Балтаджиев, проверен кадър на Столетницата, уреди съпругата си с аптека в общински имот, под наем, на символични цени. Според източниците ни за помещението се плащат не повече от 400 лева на месец, а мястото е на пазара – възможно най-оживената и централна част на града. Заради тази афера сега Балтаджиев вероятно ще се раздели с поста си.

Когато през 2019 г. общинарите решават да дадат под наем имота, конкурсът е с точно поставено условие. Там трябва да заработи закусвалня. Въпреки това помещението отива в ръцете на г-жа Балтаджиева, която отваря в него 4-та си аптека.


На пръв поглед – дребно разминаване – вместо храна и напитки, в общинския имот се продават лекарства. Но когато зад всичко това стои председателят на общината, при това кадър на най-социалната партия, е явен конфликт на интереси. Или както се питат в Гоце Делчев – до кога Балтаджиев ще развива частния си бизнес на гърба на града. Само да уточним, че господинът е вече пореден мандат в общината и е наясно с всички тънкости. Предишният му пост е бил на зам.-председател и шеф – забележете – на комисията по общинска собственост!


Недоволни вече са изпратили анонимно писмо до кмета Владимир Москов. Не са го разписали с имената си, понеже се страхуват. Както признават самите те: „Всички така или иначе опираме по един или друг въпрос до общината и не искаме да пострадаме”.


Веднага след като се разчува за писмото, е свикан председателски съвет с участието на шефовете на партийните групи, представени в общината. Тяхното мнение е категорично – аптеката трябва незабавно да освободи помещението и да се намери нов наемател, вече по правилата на търга. Когато съобщили това решение на председателя Балтаджиев, вместо да се сконфузи, той заявява, че има същата идея. Дори смятал да я предложи, но го изпреварили! Нямало обаче съпругата му да напусне помещението, а щяла да го задържи, докато се проведе новият конкурс. Тя пак щяла да участва в него и защо само да се изнася, след като сигурно пак ще спечели. Това е убийствената логика на Балтаджиев, вероятно от висотата на положението му.
След тази арогантност общинарите вече му искат оставката и тя ще бъде обсъдена още на следващата сесия. Ако не се стигне и до извънредното й предсрочно свикване, допълват източниците ни.


Да припомним, че на другия край на България в Шумен, след подобен казус си тръгна председателят на тамошната община Красимир Минчев, впрочем също е кадър на БСП. Той пък настани медицинската лаборатория на жена си д-р Румяна Минчева в помещения на най-големия ДКЦ 1 в града. Разбира се, въпросният здравен център е общински и какво по-лесно за председателя освен да вкара в него частния бизнес на жена си и така да й осигури непрестанен поток от пациенти. И всичко това се случва, въпреки че в ДКЦ 1 от години работи доказана с професионализма си държавна лаборатория, но пък защо и семейният бизнес на председателя да не намаже от ситуацията. Дори в един момент госпожа председателшата се оказа и монополист на тестовете за Ковид-19 в Шумен. В крайна сметка над 20 общинари поискаха оставката на Красимир Минчев и той безславно се раздели с високия си пост.
Да видим дали същата ситуация няма да се повтори тези дни и в Гоце Делчев.  

Автор: МАРГИТА МИЛЧЕВА

Източник: в-к „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече