Бивш съдия: КС трябва да излезе със становище, че указът за Кирил Петков е противоконституционен

0

„Вчерашноторешение на КС е изключително прецизно, точно и ясно и категорично. То стои на разбирането за съдържанието на понятието пол според сега действащата в момента Конституция. Като понятието „пол“ следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл“,  посочи пред БНР Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

„Това съвсем не означава, че се нарушава идеята за неприкосновеността на личния живот и правото за самоопределяне – това право също е гарантирано от българската Конституция. Всеки може да се самоопределя, така както намери за добре, включително и по отношение на пола си, но това не обвърза държавните органи, които следва да се съобразят с Конституционния съд“, добави Киров.

Това решение обаче на КС не прегражда по нататъшната еволюция на търсенето на ново съдържание на понятието пол, докато Конституцията не бъде променена“, допълни бившият конституционен съдия.

Във връзка с решението на Конституционния съд за двойното гражданство на Кирил Петков, което трябва да излезе по-късно той заяви:

„Никой не пречи на Кирил Петков да си изпрати писмено своето мнениедо съда. Само, че забележете, той не иска съдът да чуе неговото мнение. Той иска това да стане в открито заседание и той да държи реч, която да бие рекорда на Фидел Кастро повече от 4 часа – това би ли било елемент от предизборна кампания“, попита Пламен Киров.

Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Петков към 10 май т.г. двойно гражданство.

Според подписана от него декларация, към тази дата той е бил гражданин само на България.

„Според мен от представените документи по казуса досега, КС трябва да излезе със становище, че указът на президента е противоконституционен. От тук насетне за Петков не следва нищо. Следва това, че след като е бил назначен в нарушение на Конституцията, той никога не е бил министър. От тук следват много неща – всички негови актове биха били нищожни, ако някой поиска тази нищожност да бъде прогласена, от което ще следва, че те не пораждат никакви прави последици. Това е процедура, която вече тече пред ВАС“, заяви Киров.

„Сега могат да завалят оспорвания пред съда от засегнати страни. А Петков трябва да си върне заплатите като министър и командировачните му“, допълни бившият конституционен съдия

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече