В КС – 11 от 12 съдии решиха: Кирил Петков е бил министър незаконно!

0

Кирил Петков е бил назначен за служебен министър на икономиката в разрез с конституцията. Решението взе на днешно заседание Конституционният съд почти с единодушие. 11 от 12 съдии решиха, че е погазен основният закон заради двойното гражданство на съпредседателя на новата политическа сила „Продължаваме промяната“. 

Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта, гласи официалното съобщение на КС. 

Така указът на президента Румен Радев, с който е назначил Петков, става нищожен. 

Не е ясно какво следва с актовете, назначенията, заповедите, издадени от бившия канадец за времето, в което е бил на министерския си пост. 

Петков се опита два пъти да бъде конституиран като страна по заседанието, на висшите магистрати не допуснаха участието му в процеса. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече