Вяра Анчева от есемесите на Пламен Узунов – кандидатка за Конституционния съд

0

Ще прокара ли Константин Пенчев в Конституционния съд своя близка съдийка и коя точно ще е тя? Тази интрига е най-обсъжданата тема през последните дни в кулоарите на Съдебната палата, обясняват юристи.

Залага се на Вяра Анчева и Соня Янкулова, като и двете са негови близки от години. В момента те са част от Върховния административен съд, от чиито среди ще се излъчи представителят, който ще замени Георги Ангелов в Конституционния съд. Известно е, че в този висш орган се правят ротации на всеки три години и така се подменя част от състава му.


Ваня Анчева стана известна, покрай прословутите есемеси на президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. От прокуратурата бяха показани снимки на съобщения, които двамата си разменят. Узунов пише на Бобоков, че ще може да види първи решението на ВАС по дело на компания, собственик на либийски кораб, срещу Агенция „Морска администрация”. Корабът, да обясним, е задържан в Бургас, а след 2 години напуска наши води със сменено име и флаг. Според съда „Морска администрация“ не е имала право да задържа либийския танкер в Бургас, но когато Узунов праща съобщението, това решение още не е било подписано. Съдия по делото е Ваня Анчева. Според юристи в момента, м който Узунов дава обещанието на Бобоков, само тя е имала достъп до въпросното решение, още повече че лично го е написала.


Другата кандидатка за Конституционния съд, за която казват, че е много близка до Константин Пенчев е Соня Янкулова. Двамата са съмишленици още от времената на НДСВ. Както е известно, през 2001-2008 г. тя е зам.-министър на отбраната, а след това и зам.-шеф на МВР.


Ако Анчева или Янкулова влязат в Конституционния съд, Константин Пенчев ще има значително влияние в него. За шеф на този висш орган, той така или иначе не може да мисли. Тази година при ротацията ще излезе и досегашният председател Борис Велчев, чийто мандат изтича.
За Пенчев пък се появиха сензационните разкрития, след като във френската преса обявиха офшорки, които оперират в Люксембург. Оказа се, че неговият син адвокат Любомир Пенчев е сред тези, които имат компания в херцогството, като тя е с активи за 1,2 млн. лв. Фирмата съществува от 2008 г., но едва по-късно увеличава капитала си, с пари, неясно откъде, но това съвпада с покупката на два апартамент в центъра на София за 391 166 лв. и за 217 100 лева. Те са на името на сина Любомир и съпругата на Пенчев – Мирена. Разбира се, това е записано в имотната декларация на Константин Пенчев с уточнението, че средствата за новото жилище са от банков влог на жена му.


Константин Пенчев по ред причини не може да бъде председател на Конституционния съд, но пък със свои хора, ще бъде неговият неформален лидер. А защо точно от средите на Върховния административен съд ще изберат новият представител, причината е негласно споразумение, обясняват източниците ни. Върховният касационен и Върховният административен съд се редуват, когато изпращат свой човек в този орган. Тази година е ред на административните магистрати, чийто шеф преди време е точно Константин Пенчев. Общото събрание на съдиите е насрочено за 4 ноември. Не е изключено обаче да има и изненади, понеже се очакват и други кандидати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече