НАГЛОСТ: МВР охранява нелегално имението на Бойко Рашков

0

Палатът на служебния министър наблюдаван денонощно от 2 патрулни автомобила и куп видеокамери, спират всеки подозрителен

Патрулни автомобили на МВР и куп камери за видеонаблюдение охраняват имението на Бойко Рашков в полите на Витоша, научи „Уикенд“ от съседи на служебния вътрешен министър.

Според думите на живущи в съседство до МВР шефа, от няколко седмици охраната пред къщата му в близост до Американския колеж е удвоена, като патрулките на МВР не само стоят паркирани край имението на Рашков, но полицаи спират за проверка всеки подозрителен минувач и автомобил, минал през министерската „190-а улица“. Засилената денонощна охрана, под която е поставено имението на Бойко Рашков, е породила мълва сред живеещите в района, че служебния вътрешен министър е

получил заплахи за сигурността си.

Проверка на „Уикенд“ обаче установи, че няма официално регистрирана заплаха, регистрирана от НСО към Бойко Рашков. Според закона, ако има заплаха за сигурността на министър, неговата охрана се поема от НСО, а не от МВР. Именно с подобен мотив само преди месец от прокуратурата бе отнет контрола върху Бюрото по сигурността на свидетели, което премина към Министерството на правосъдието. Обвиненията към главния прокурор Иван Гешев бяха, че ползва нерегламентирано охрана от Бюрото, а не от НСО.
Източник на „Уикенд“ от МВР разказа, че Рашков си е осигурил по хитър начин денонощно полицейско наблюдение над дома си, без да има издадена изрична заповед полицията да охранява имението му.
„Патрулните автомобили, които бдят около имението му, се водят като отпуснати за обезпечаване на сигурността на учениците от Американския колеж и детската градина към Англо-американското училище, които са в близост до къщата на Рашков. В тези училища се изучават децата на американски и европейски дипломати и поради това полицийското присъствие трябва да е постоянно“, разкрива информаторът ни от МВР. Според думите му, Бойко Рашков просто е „помолил“ устно когото трябва от СДВР, за да си осигури денонощна охрана, без да плаща за този лукс и

заобикаляйки елегантно закона.

Имението на министъра с размерите на прогимназия край Американския колеж в София привлече любопитни погледи тази пролет, когато от подадената му имотна декларация се разбра, че домът му разполага с рекордните 12 бани и тоалетни.
Тузарският палат на Рашков е със 700 кв. застроена площ, с двор от почти 2 декара и с няколко самостоятелни апартамента. Освен с прочутите 12 бани, имението на Рашков разполага с фитнес, сауна, целогодишно отопляем басейн, блиндирано помещение със сейф за съхранение на оръжие и ценности, 2 гаража и 3 складови помещения. Стойността на този имот според оценката на брокери е над 4 милиона лева. Освен това Рашков и съпругата му притежават няколко апартамента и гаражи в частен жилищен комплекс в Несебър, 2 къщи с общ двор от над декар в пирдопското село Антон, както и апартаменти в софийските квартали „Люлин“, „Красна поляна“ и „Младост“. Общо

имотите на Рашкови струват над 6 милиона лева

Според обяснението на служебния вътрешен министър, дошло след разкриването на имотната му империя, по-голямата част от семейното богатство е натрупано от съпругата му Мария Михова, която е нотариус. Според декларацията на Бойко Рашков, той и съпругата му са похарчили „едва“ 450 000 лв., за да построят резиденцията.
„Строена е преди много години, когато цените бяха други…Нали разбирате, че държавния служител не е бил сам и не е разчитал само на своите доходи“, коментира Бойко Рашков финансовия си и имотен просперитет.
Интересен детайл е, че Антикорупционната комисия (КП КОНПИ) също не е установила нищо съмнително в богатството на служебният вътрешен министър. Рашков стана обект на ревизия заради неподаването му на данъчна декларация през 2018 г. През декември същата година той напусна със скандал председателския пост на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства – длъжност, която заемаше от 2013 г.
Покрай разправията, в която влезе тогава с ДАНС, отнела му достъпа до секретна информация, Рашков забрави да подаде задържителната по закон декларация за имотно и имуществено състояние и с това предизвика ревизия от страна на КП КОНПИ. Проверката на агентите на антикорупционната комисия на финансовите притоци към банковите сметки на Бойко Рашков и съпругата му, както и имотните им придобивки, обаче е завършила с констатация, че всичко е изрядно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече