Президентът отменя изборите?

0

Радев бил против въвеждането на локдаун, но се замислял дали да не отсрочи вота заради коронавируса

Румен Радев е обсъждал със свои приближени съветници възможността да отмени с указ предстоящите парламентарни и президентски избори заради критичната ситуация с коронавирусната инфекция, научи „Уикенд“ от сигурен свой източник от „Дондуков“ №2.

Изборите са насрочени за 14 ноември, а до провеждането на вота остават две седмици, като политиците вече са в разгара на предизборните си кампании. Същевременно четвъртата вълна на коронавируса чупи всички антирекорди, а интензивните отделения на болниците и моргите са препълнени. Въведените противоепидемични мерки от служебния здравен министър Стойчо Кацаров не дават никакъв резултат, а мрачните прогнози на медицинските специалисти са, че пикът на пандемията ще настъпи до 10 дни, точно в навечерието на изборите.
Заради опасения, че голяма част от гласоподавателите няма да упражнят правото си на вот и че съществува риск от хиляди новозаразени, редящи се на опашка пред машините за гласуване, Румен Радев се двоуми дали да не издаде указ, с който да отмени изборите заради извънредната ситуация. През последните дни президентът е обсъждал надълго и нашироко тази възможност със свои доверени съветници, категоричен е информирания източник на „Уикенд“.


Президентът обаче не искал и да чуе за въвеждането на локдаун, тъй като се опасявал, че ако затвори хората по домовете им, това ще се отрази пагубно върху рейтинга му.

„Опасенията на президента са, че заради критичната ситуация с коронавируса, изборната активност ще падне рязко, а голяма чост от неговия електорат няма да гласува. Отделно от това на 14 ноември, когато са насрочени изборите, се очаква влошаване на времето и снеговалежи в половин България, което също ще повлияе негативно върху изборния процес“, коментира човек от обкръжението на Румен Радев.
При положение, че Румен Радев отмени с указ предстоящите избори, той ще трябва да насрочи новия вот най-късно до 3 месеца. Дотогава ще продължи да управлява служебния кабинет на президента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече