Интрига: 13 000 македонци в избирателните списъци в Кюстендил

0

Около 13 000 граждани на Северна Македония, които имат и българско гражданство, са включени в избирателните списъци в община Кюстендил за вота на 14 ноември, съобщава БНР, цитирайки местната администрация.

Те са записани с двете си имена, като досега – с много малки изключения, някои от тях са гласували, след като не са спазили принципа за уседналост. Дали македонците с двойно гражданство ще гласуват в Кюстендил, бе една от интригите за вота на 11 юли, когато служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че в Кюстендил е имало среща на един от водачите на листа с активисти от съседната страна за организирано гласуване в града. Случаят беше предаден на прокуратурата, но не последва образуване на досъдебно производство и повдигнати обвинения. Прогнозите се, че на предстоящия вот няма да има македонци, които ще пристигнат в Кюстендил, за да гласуват по настоящ адрес.

Българските граждани, които живеят в Северна Македония, ще могат на 14 ноември за трети път да гласуват и извън територията на българските дипломатични представителства – посолството в Скопие и генералното консулство в Битоля. За парламентарните и президентски избори в България на 14 ноември в Северна Македония ще бъде открита още една избирателна секция. Това ще стане в град Прилеп, тъй като и там беше изпълнено условието да се регистрират поне 40 души за гласуване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече