ЦИК свали имунитета на Боян Расате по искане на Гешев

0

Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян Расате по искане на главния прокурор Иван Гешев.

Това стана по време на заседанието на комисията тази вечер. „За“ сваляне на имунитета му гласуваха 11 членове на ЦИК, съобщава комисията.

По-рано днес главният прокурор внесе мотивирано искане до ЦИК за сваляне на имунитета на Боян Станков-Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в изборите на 14 ноември. Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура.

Досъдебното производство е започнато в 5 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП.

Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП. Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври 2021 г. Боян Станков в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо него.

Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

Като кандидат за президент Боян Расате е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече