Ангел Джамбазки осъди Бареков за „Джендърбазки”, „подлога“, „сган“

0

Евродепутатът Ангел Джамбазки е осъдил бивш свой колега в ЕП Николай Бареков за 6000 лв. заради обиди, разпространени в негови тв изяви през 2019 г. 

Бареков трябва да плати и 2314 лв. на Джамбазки за разноските по делото за непозволено увреждане. Това видя EURACTIV България в деловодството на Софийския районен съд, който е постановил решението. То не е окончателно и Бареков може да го атакува пред градския съд.

Джамбазки сочи в исковата си молба, че Бареков го е нарекъл „измамник“, „сган“, „амбулантен търговец“, „шмекер“, „слуга“, „подлога“, „псевдопатриот“, „лъжепатриот“, „мишка“, „безропотно слушаш“, „национален предател“, „нежен Джендърбазки“ и това унизило неговите чест и достойнство. Пред съда евродепутатът пледира още, че изказванията опетнили доброто име, с което се ползва, и можели да внушат у зрителя изключително негативно отношение към неговата личност, професионални качества и умения в областта на политиката.

Джамбазки разказва още, че това се е отразило отрицателно на психическото му състояние. Той бил разстроен и притеснен от разколебаното обществено доверие в личността му на човек, който се ползвал с морал, чест, почтеност и родолюбивост. Притеснения имал за професионалната си реализация. Преживял срам, стрес и безпокойство, които довели до липса на концентрация, загуба на сън, влошена комуникация в семейния и професионален кръг, пише пише euractiv.bg.

Пред съда Бареков отговаря, че цитатите са погрешно представени и възприети от Джамбазки. Че става дума за динамична дискусия и казаното е част от контекста на обсъжданата тема. Освен това коментарите му били за множество събития и хора, мнение на журналист за актуални събития, който обобщава тип поведение на кандидатите за народни представители и не е свързано с Джамбазки.

Съдът обяснява в решението си, че обида има, когато деецът каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на друг (макар и съответното оценъчно съждение да е обективно вярно) и то възприеме пряко или посредствено думите или действията. Обида е всяка употреба на унизителни епитети, свързани с отрицателно качество на личността и/или на отрицателни унизителни съждения за качествата на засегнатия, пише още съдът.

И обяснява, че пределите, до които се простира свободата на изразяване, се определят от възможността да бъдат засегнати неоправдано честта и достойнството на гражданите. Правото на свободно изразяване на мнение и правото на критика не може да се упражнява, за да се нанасят обиди и да се изричат или поддържат клеветнически твърдения. Когато при упражняването на това право се накърнява достойнството или честта на другиго, лицето, което е нанесло обида, или е изрекло клеветническо твърдение, отговаря за причинените вреди.

Съдът напомня, че може да се очаква, че публичните личности ще са подложени на негативна критика. Това обаче не означава, че е позволено да бъдат обиждани.

Допустимо публичните личности да бъдат подложени на обществена критика на ниво по-високо от това, на което са подложени обикновените граждани. От тях се изисква да бъдат по-толерантни към агресивни изказвания по повод изпълняваните от тях функции, защото колкото по-известна е една личност, толкова повече намеса и засилен обществен интерес в своята частноправната сфера се налага да понася, обяснява съдът.

Но допълва, че публичният дебат по време на избори за народни представители в националния или европейския парламент засяга пряко интересите на обществото. И острото политическо противопоставяне в предизборна обстановка, с използване на крайно груби, принизяващи личността квалификации, не може да се защити със свободата на изразяване на мнение.

Съдът приема, че думите „подлога“, „слуга“ и „сган“ са цинични, крайно оскърбителни и безнравствени. Публичната реч на Бареков дискредитира политическия опонент със своята арогантност вместо с убедителни аргументи, с които да отстоява собствените си позиции, пише още съдията.

По същия начин се приема и че наричането на Джамбазки „Джендърбазки“ е обидно, защото без съмнение насочва зрителите към сексуалната идентичност на Джамбазки и че бива окачествяван като лице с различна сексуална ориентация спрямо неговия пол.

„Макар неинформирани, нетолерантни и недемократични, доминиращи са възгледи в българското общество, че не се одобрява всяка друга сексуална индентичност, освен хетеросексуалността. (…) Поради това всеки нехетеросексуален индивид се възприема като по-нисш и позор за човешкия род. Изразът „нежният Джендъразки“ съдът приема за вулгарен и пример за дехуманизация на човека и чрез него Бареков изразява едно презрително отношение към личността на Джамбазки“, пише в решението.

Колкото до думите и изразите „политически измамник“, „политически амбулантен търговец“, „шмекер“, „псевдопатриот“, „лъжепатриот“, „мишка“, „безропотно слушащ“, „национален предател“, за тях съдът приема, че са политическа оценка на Бареков за работата на Джамбазки като политик.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече