Мая лапна скришом 220 бона субсидия

0

Грозна лъжа със субсидията на „Изправи се! Мутри вън!” лъсва от документи на правосъдното министерство, показа проверка на „Уикенд”. Оказва се, че обещанията на самообявилите се за борци срещу корупцията политици, да връщат огромна част от полагащите им се пари, не струват и пукната пара. Така Мая Манолова и компания тихомълком са  прибрали над 220 000 лева повече държавна пара, без естествено да уведомят избирателите си за това.

По закон на партиите, спечелили над 1% на изборите, както и на коалициите с над 4 на сто подкрепа на парламентарни избори се полага годишна субсидия в размер на 8 лв за получен глас. След изборите на 4 април Мая Манолова се изтъпани пред медиите и обяви, че водената от нея коалиция иска да получава само 1 лев на глас. За това и били върнали остатъка от близо 100 000 лева, които им се полагат по закон, за периода от април до юни. „Субсидията трябва да бъде 1 лв. на глас, каквато беше волята на българските граждани на референдума организиран от Слави през 2016 г.”, заяви тогава Манолова пред журналисти.
За повечето политици и експерти идеята на Слави Трифонов за намаляване на парите е грозен популизъм. Така партиите ще са принудени да разчитат на финансиране от съмнителни бизнесмени да финансират своите кампании. Напълно логично, внесеното от хората на Слави предложение за намаляване на субсидията не събра подкрепа в парламента. Освен депутатите на „Има такъв народ”, „за” гласуваха само колегите им от „Изправи се! Мутри вън!”. След провала на законопроекта, Мая Манолова отново се изрепчи пред медиите , че тя и колегите и в коалицията ще „спазят волята на народа”. Оказва се, че даденото обещание важи от ден до пладне. Или поне това става ясно от документите на правосъдното министерство за разпределение на субсидията в периода юли-септември.


На изборите през юли „Изправи се! Мутри вън!” получиха 136 885 гласа. Това им гарантира годишна субсидия 1 095 080 лева, при 8 лева на глас.
По закон парите от държавата се плащат всяко тримесечие. Това значи, че за периода юли-септември на Мая и компания се полагат 273 770 лева. Или скромните 34 221 лв., ако се вярва на обещанията им, че ще вземат само по лев на глас.
Докладите на правосъдното министерство за платената субсидия за месеците юли, август и септември сериозно разклащат клетвите на „борците срещу корупцията”. Оказва се, че обещанието на водената от Мая Манолова коалиция да взема само по лев на глас е останало в миналото. Поне така показват двата документа, публикувани на министерският сайт. В първия доклад е отразено, че за периода 11 юли-30 септември „Изправи се! Мутри вън!” са преведени 75 698 лева. Това са над два пъти повече от полагащото им се, ако вземат по левче на глас. Отделно за първите десет дни на юли борците срещу мутрите прибират и още 26 880 лева., изчислени на база получените от тях гласове от изборите на 4 април.
Правосъдното министерство е изготвило и втори доклад за платените партийни субсидии през тримесечието юли – септември. В него присъства единствено коалицията „Изправи се! Мутри вън!”. Според документа хората на Мая са получили по сметките си още 153 761 лева. Повод са представени от тях „допълнителни документи” пред министерството, каквото и да значи това. Мистерията се разплита, ако се сметнат трите транша, изплатени на „Изправи се! Мутри вън!” за периода от 1 юли до края на септември. Общата сума почти напълно съвпада с полагащата им се субсидия, ако вземат по 8 лева на глас. Така забравяйки обещанието си, хората на Манолова прилапват тихомълком над 220 000 лева допълнителна държавна субсидия. Както можем да се досетим, Мая и компания така и не са обявили публично, че са отсвирили „волята на народа” от референдума.


Слави върна над 1 милион

Над 3 милиона лева субсидии са изплатени на партиите, който влязоха в 46-ото народно събрание, за периода 11 юли – 30 септември. Това далеч не са всичките пари, които им се полагат до предсрочните избори през ноември. До тогава всяка формация трябва да получи субсидия за още месец и половина (1 октомври-14 ноември), съобразно пуснатите за тях бюлетини. Така сумата почти достига 5 млн. лева, и то за едва 26 заседания на парламента.
Отчетът на правосъдното министерство показва, че единствено „Има такъв народ” са спазили обещанието си да вземат по левче за глас. Макар и да получиха най-много от гласовете – 657 829, хората на Слави Трифонов са взели само 147 786 лв., вместо полагащите им се 1 315 658 лв. за периода юли-септември.
Най-голяма сума постъпва по сметките на ГЕРБ. За нея през юли гласуваха 642 165 човека, които им носят 1 154 138 лв. Събраните от БСП бюлетини им осигуряват далеч по-скромните 657 249 лв. Хората на Христо Иванов попълват сметките си с 620 650 лв., а ДПС получават 525 724 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече