Прокуратурата подхваща Стойчо Кацаров заради аферата с тестове за ученици

0

Прокуратурата планира да повдигне обвинения срещу служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради куп нарушения при обществената поръчка, обявена от Министерството на здравеопазването за доставка на тестове за учениците от 1 до 4 клас. Преди дни Кацаров отпусна 13 милиона лева за покупката на Ковид тестове, с които от понеделник ще бъдат тествани най-малките ученици. Решението на здравния министър да върне най-малките ученици в класната стая в условията на пандемия обаче предвещава нов неописуем хаос с дъх на корупционна афера.

В прокуратурата вече са постъпили сигнали срещу Стойчо Кацаров, в които се посочват негови връзки с два от избраните доставчици за тестване за Ковид-19, научи „Уикенд“ от свой източник от държавното обвинение. В сигналите се посочва, че доставчиците на тестовете са сертифицирани като лаборатории от… съпругата на Стойчо Кацаров – Гергана Сотирова. В сигналите се твърди, че половинката на здравния министър е развивала и обща бизнес дейност с един от собствениците на фирмата доставчик на тестове за ученици.
Здравни експерти вече изразиха учудването си от решението на Стойчо Кацаров да похарчи

милиони левове за тестове за ученици,

които са професионални и следва да бъдат направени в лабораторни условия от медицинско лице. Първоначалната идея на Министерството на здравеопазването бе да тества най-малките ученици с антигенни тестове за самоупотреба, тъй като те можеха да се прилагат от родителите на учениците. Впоследствие Кацаров се спря на професионалните тестове със слюнка, уплашен от призивите на родители, че не разрешават никой да бърка в носа на детето им.
„Има много нарушения около заповедта на Стойчо Кацаров за професионалните тестове на учениците. Процедура Министерство на здравеопазването да закупи тестове и да ги предостави на Министерството на образованието не съществува като държавна процедура в правния мир. Единственият начин тези тестове да стигнат до училищата е, ако местните РЗИ-та се включат активно в разпространението и администрирането на процедурата по употреба на тестовете“, бият тревога здравни експерти.
Председателят на учителския синдикат Янка Такева още в началото на седмицата алармира, че в училищата няма условия да бъдат тествани учениците, тъй като в много школа няма дори и медицинска сестра. Такева коментира, че родителите трябва да водят децата на училище с направен тест, защото иначе преподавателите ще губят по цял учебен час, за да взимат пробите.
„Проблемът със закупените стотици хиляди тестове за професионална употреба от Стойчо Кацаров е, че на практика децата няма от кого да бъдат тествани. Тестовете с плюнка изискват по около 4 минути на дете. При събирането на материала обаче е наложителен контрол от родителите или учителите, а не само от медицинското лице.

За да е годна пробата, тя се взима на гладно,

като детето не трябва да е пило дори вода, за да не се компрометира резултата. Отделно от това отчитането на резултатите и валидирането им при рутинна лабораторна работа отнема около 3 часа. Технически през това време децата не би трябвало да пристъпват към започване на занятия. Ако времето не бъде съобразено, може да се изпадне в ситуация заразени деца да прекарат над 3 часа в контакт с всички останали“, алармират медици.
Според сигналите в прокуратурата, подадени срещу Стойчо Кацаров, здравния министър е бил информиран с доклади, че тестовете с плюнка за професионална употреба, с които ще се тестват най-малките ученици от 8 ноември, са непригодни и неподходящи за употреба в училищни условия, но въпреки това не се е съобразил и е възложил закупуването на професионални тестове.
„Решението му да купи тестове за 13 милиона лева преди да има ясно задание и протокол подсказва за корупционна практика. Парите са разпределени между ощо 26 фирми, но лъвския пай отива при 4 лаборатории, които още преди 2 месеца са внесли в България от Китай общо 500 000 теста със слюнка за професионална употреба“, твърди запознат със сигналите срещу Стойчо Кацаров. Според засега непотвърдена информация, една от фирмите, които продават тестове на Здравното министерство за тестване на учениците, е свързана с един от най-рейтинговите министри в първото служебно правителство на Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече