Лъже ли Радев? Мистерията с ваксината на президента се заплита

0

Съмненията, че Румен Радев изобщо е ваксиниран, както той твърди, се засилват. След като в предния си брой първи „Уикенд” разкри, че държавния глава най-вероятно лъже, че е имунизиран срещу Ковид-19, от президенството категорично отказват да дадат конкретна информация каква ваксина му е поставена.

Така на практика може да се окаже, че Радев е единственият президент на държава от Европейския съюз, който не си е поставил ваксина! И за да не стане световен скандал, той вероятно лъже, че е ваксиниран, което удостоверява с фалшив сертификат както хиляди нашенски „тарикати”.


Този казус може да се струва на някои просто дребно политическо заяждане, но това изобщо не е така. Ясна е позицията на целия цивилизован свят по въпроса, държавите в Евросъюза вече ваксинираха почти 70% от населението си. На този фон България драматично изостава с мижавите почти 24% имунизирани и това ни отрежда позорно място в черните статистики.

Проблемът е изключително сериозен, защото може да се окаже, че държавния глава е антиваксър. Неслучайно министър на здравеопазването е отричащия само допреди няколко месеца опасността от Ковид-19 дупнишки доктор Стойчо Кацаров.


Факт е, че въпреки настойчивите призиви да внесе уточнение, президентът отказа да каже конкретно кога, къде и с каква ваксина се е имунизирал. От „Дондуков” 2 обясниха, че той представя своя сертификат на местата, където документът се изисква, и при ангажименти в чужбина, когато това се налага. Подозренията обаче остават, още повече, че упорито се твърди, че ако изобщо е имунизиран, Румен Радев си е поставил руската ваксина „Спутник V”, която е забранена за употреба в България и не е призната в Европейския съюз. Възможно е и това да е причината Радев упорито да мълчи дали е ваксиниран и с какво. Хора от неговия щаб настояват, че той е имунизиран още в началото на месец март. Източници на „Уикенд” обаче се кълнат, че това изобщо не е вярно. Радев бил силно скептичен към пандемията и заявил пред екипа си, че спортува активно и няма намерение „да се дупчи с недоказани медикаменти”. Антиваксърка била и съпругата му Десислава.
Ваксинирал ли се е наистина срещу Ковид-19 президентът Румен Радев, или лъже? Скандалният въпрос се повдига периодично. Преди седмица и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подхвана темата. „До ден днешен още аз не съм чул и президентът Радев къде се е ваксинирал, ваксинирал ли се е, с каква ваксина се е ваксинирал – да даде пример за хората“, отсече Борисов.


Държавният глава обяви изненадващо в края на август пред журналисти, че се е имунизирал срещу ковид. Той обаче за разлика от много от политическите лидери не го направи публично, не показа и снимка, за да даде пример на българските граждани, които са на дъното по ваксинация в Европа, а това е и основна причина за високата смъртност в момента.


След публикацията в предишния брой на „Уикенд”, с писмо до прессекретариата на „Дондуков” 2 журналисти са попитали директно къде, кога и с коя ваксина се е имунизирал президента, с молба да бъде показан сертификата за ваксинацията. От прессекретариата на държавния глава изпращат следния отговор: „Както неколкократно президентът Румен Радев е заявявал, решението за ваксиниране е акт на отговорност и личен, свободен избор. Изхождайки от това виждане, президентът не е държал поставянето на ваксина да става медийно събитие.
Президентът Радев представя своя сертификат за достъп на местата, където той се изисква според наложените противоепидемични мерки, и при работните си ангажименти в чужбина, когато това се налага.“ Отговор кога, къде и с коя ваксина се е имунизирал държавният глава, не се предоставя. Нито сертификата. А Бойко Борисов отново използва темата, за да атакува Радев: „Неговия сертификат виждали ли сте го сега? Къде е ваксиниран, с каква ваксина е ваксиниран? Кой друг президент, премиер в света не се е показал?“


Припомняме, че още в началото на юни държавния глава бе попитан ще подкрепи ли акцията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за ваксинация на населението срещу Ковид-19 предвид последното място на страната в ЕС по този показател. Тогава обаче Радев отговори само: „Мисля, че здравният министър заложи много ясни приоритети и това е предимство на възрастните хора, хората над 60-70 години, и на хората с увреждания, на хората в слабо социално положение. И България изостана драстично не само в процеса на ваксиниране, но тя изостана в правилността, ако мога да кажа, на този приоритет. Защото ако видим другите държави от Европа, тези хора, тези групи са на изключително приоритетно ниво. При нас – напротив, те не бяха поставени на необходимото ниво и този приоритет дойде там, където му е мястото.”


Предвид рекордния брой жертви, който България даде по време на пандемията от Ковид-19 – досега близо 27 000 наши сънародници са загубили живота си, колкото по време на война, „Уикенд” настоява да получи точен и конкретен отговор от президента Румен Радев – кога, къде и с каква ваксина се е имунизирал. И ако реално не е ваксиниран, с какъв сертификат пътува в страната и по света? Възможно ли е да се лъже по толкова важен въпрос?
Ако получим убедителен отговор от президента, още в следващия брой на вестника ще се извиним на Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече