Хората на президента не искали помощ от БСП, разчитат на областните управители

0

В БСП останали като гръмнати, след като на среща с Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за нов президентски мандат, получили категоричен отказ за съвместна работа. Срещата се състояла преди броени дни на „Позитано” 20, твърдят запознати и допълват, че е била по покана на ръководството на Столетницата.

На нея от БСП предложили да се включат по-активно в кампанията на Радев. И в отговор чули, че изобщо не е желателно да се обвързват публично, понеже щели да се обидят други партии, които подкрепят сегашния президент.
„Направо не можахме да повярваме, че е възможна такава арогантност – обясняват източниците ни. – Ще ни пренебрегват нас, заради Мая Манолова и партията на Кирил Петков и Асен Василев!”. За капак от Инициативния комитет заявили, че за изборите не залагат на срещи по градове и села, а ще разчитат най-вече на областните управители.


Както е известно, сегашните областни управители бяха назначени от служебното правителство, което пък е подбрано от Румен Радев. Направеното заявление на неговия Инициативен комитет, че за изборите ще разчитат на областните управители, обаче звучи доста двусмислено и води до много въпроси. Например, означава ли това, че областните управители ще влияят по един или друг начин върху крайните резултати?


От друга страна, разделението в редиците на самата БСП става все по-драматично. Социалистите, приближени на Корнелия Нинова, негодуват, че Крум Зарков тези дни направил българо-румънска среща в Русе и вместо да покани партийната шефка Нинова, нещо като патрон на събитието се оказал Сергей Станишев. Зарков съвсем официално благодари точно на него за подкрепата в организацията на двустранния форум. Председателят на Партията на европейските социалисти Станишев пък поздрави срещата, докато за Корнелия Нинова въобще не се спомена в на срещата в Русе по никакъв повод.


„Всички евродепутати от БСП вече са от лагера на Станишев” – страдат източниците ни. А не беше толкова отдавна времето, когато ходеха из „Позитано” да правят мили очи, за да бъдат в листата за Брюксел”. Типичен пример е, казват източниците ни, Петър Ветанов. „Обикаляше около Корнелия Нинова и се молеше да стане евродепутат, понеже, представете си, бил безработен! Замина и побърза да забие нож в гърба на хората, които го пратиха в Брюксел” – възмущават се социалисти-ветерани.
Според тях от такива среди тръгват и слуховете, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова „вече са се разбрали”. Слухове, които се носят още от април. Самият Сергей Станишев още тогава написа в социалната мрежа следните редове, адресирани до Корнелия Нинова: „Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС? А БСП трябваше да плати тази скъпа цена на изборите? Какво налага превръщането на БСП от голяма, демократична и сложна партия в средна, опростена, лидерска формация? Как като единствена опозиция губиш поредните избори и отблъскваш половин милион избиратели?”


На свой ред пък Корнелия Нинова обвини Станишев, че в комбинация с Борисов замисля план за отстраняването й. „При тези непрекъснати, при това публични разправии от априлските избори до сега, как си представяте, че някой ще иска да се афишира като съратник на БСП” – казват редови партийци.
В БСП вече подозирали, че след поредните избори сега, нищо чудно кръговете около Станишев да лансират млади надежди като Крум Зарков за министри в коалиционни правителства, без да се съобразят с волята на Нинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече