Repubblica: Болниците в България са изтощени, а правителството крие COVID кризата

0

„Болниците в България са изтощени, а правителството крие COVID кризата“. Така е озаглавен материал на италианското издание Repubblica, посветен на коронавирусната криза в България. 

Италиански журналист разказва за една от най-натоварените болници в страната „Пирогов“.  

„Имаме заповед да не говорим с журналисти, не можем да кажем нищо…“, заяви лекар от болница „Пирогов“, пожелал анонимност. 

Associated Press: Най-слабо ваксинираната държава в ЕС – България – се готви за смъртоносна вълна

Изданието посочва, че правителството седмици преди поредните избори крие сериозната здравна криза в България. 

„Тук в Пирогов пациентите с COVID са разположени на три етажа. Всеки ден пристигат още и още, персоналът в болницата е крайно недостатъчен. Наложи се три болнични стаи да бъдат превърнати в интензивни, за да има къде тежките случаи да се интубират. Почти няма свободни легла. В едно от отделенията има 50 болни“, каза лекарят. 

Как изглежда „Пирогов“ 

Болница „Пирогов“ се намира в центъра на София. Тя е на 10 етажа и е с най-добре оборудваната спешна помощ в страната. Пред болницата има 23-ма души на опашка за ваксина, а други 12 чакат резултата си от бързия тест. 

Главният вход е разделен на две врати, на едната пише „COVID“, но тя е и за влизане, и за излизане. 

CNN: България има всички ваксини, но изостава с имунизирането спрямо съседите си от ЕС

От вътре „Пирогов“ изглежда на 70 години – стените са напукани и имат нужда от боядисване; клиниките са остарели; инвалидните колички са из цялата болница; не се спазва социална дистанция, но всички са с маски. 

Само един мъж е без маска в болницата. Той е с белезници и лежи гол на един диван, има татуирана огромна свастика на гърдите и по-малка на прасеца, а двама полицаи стоят до него. 

В България само 22% от населението е напълно ваксинирано, 33% все още вярват, че COVID е като грип, а 40% от личните лекари са антиваксъри. 

Смъртността от COVID спрямо един милион население е най-голямата в света. Болниците вече спряха да приемат пациенти, които не са с COVID. 

Главният лекар на отделението по реанимация в „Пирогов“ доц. Георги Георгиев каза: „Трябва да се интубират 30% от пациентите. Изживяваме едни от най-трудните времена, плащаме с психическото и физическото си здраве. Изтощени сме“. 

Към момента българското правителство не е поискало помощ от други страни от ЕС. 

Публичните изказвания на политическата класа са насочени само и единствено към изборите на 14 ноември. Миналата седмица президентът Румен Радев на посещение в област Ямбол поздрави Министерството на здравеопазването за овладяването на пандемичната вълна. 

По телевизиите в България почти не е засегната темата, свързана с недостига на болнични легла и персонал в болниците.

„Телевизиите в страната са частни, те не се контролират от Радев. Прекалено много се отделя внимание на антиваксърското течение. Медиите са доста предпазливи, защото се страхуват да не бъдат обвинени, че заемат дадена страна“, каза Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. 

Италианското издание засяга и темата за фалшивите COVID паспорти. 

Гръцката прокуратура в Солун разследва за трафик на фалшиви зелени пропуски, произведени в България. 

Цената им е само 150 евро. В родината на антиваксърите ще се намерят лекари, които да издадат фалшиви сертификати, без да поставят ваксини.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече