Болница „Лозенец“ трупа огромни дългове, загуби над 5 милиона лева

0

Бившата Правителствена болница „Лозенец“ трупа големи дългове от юни месец насам, показа проверка на „Галерия“.

Според документи, с които редакцията разполага, приходите на едно от най-модерните болнични заведения у нас за периода 1 юли – 30 септември са намалели с пет милиона лева. Сигнали срещу изпълнителния директор на Лозенец д-р Радосвет Горнев вече са предадени до прокуратурата и до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.  Радосвет Горнев смени на поста д-р Любомир Спасов, който дълги години управляваше клиниката. Малка подробност е, че Радосвет Горнев бе част от екипа на Спасов, който сега е разследван за трансплантациите на органи на чуждестранни граждани извършвани в лечебното заведение.

Според сигнал в прокуратурата подаден от председателя на съвета на директорите на Лозенец Симеонов, Горнев е на път да затрие болницата поне по пет причини.

 Той отказва да изпълни решение на Съвета на директорите за сключване на договори с медицински специалисти, лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, които биха могли да повишат приходите на Лозенец. От края на август тази година има решение на Съвета на директорите за изготвяне на пакети от медицински услуги с цел медицински туризъм, но Горнев отказва и това да направи.

 Все още не е обявил конкурс за началници на клиники, макар че са минали 4 месеца от началото на управлението му. И накрая шефът е скрил от своите колеги в съвета че на 8 октомври в болница Лозенец е извършена проверка във връзка с доклад до здравния министър и сигнал до Национална полиция.  

Най-вероятно става дума именно за разкритията, че в Лозенец са извършвани нерегламентирани трансплантации на органи. Според запознати ситуацията в болницата е напълно в противоречие със Закона. Използвал е външни адвокатски услуги,  вместо да възложи тази дейност на юрисконсулта. В резултат на действията на Горнев част от най-добрите лекари в Лозенец искат да напуснат.

В  последните седмици в болничното заведение цари напрежение и за изплащането на заплатите и допълнителното материално стимулиране. Миналата седмица здравното министерство в последния момент осигурило 800 хиляди лв. за лекарства и консумативи за лекуване на болните от ковид.  Горнев обаче решил, че с тези пари може да се до покрият заплати и ДМС на персонала. Тогава Съвет на директорите се намесва и спира плащанията, за да може с парите да се купят необходимите препарати срещу ковид.

 Една от причините за затъването на елитната болница са и сумите за ДМС от началото на мандата на новия шеф. За четири месеца от юни до септември включително са раздадени от около 800 000 лв.  като допълнителен стимул. Според доклад на шефа на отдел човешки ресурси тези пари са раздадени без индивидуална оценка на служителите, каква е задължителна. Като капак на всичко изпълнителният шеф е дал сам на себе си сумата от 40 7500 лв. ДМС се твърди в сигнал до прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече