ИСТИНАТА ЗА ИЗБОРНИЯ ЗАГОВОР: Радев печели с измама

0

Над 600 машини и 16 000 флашки трябва да осигурят победата на президента още на първи тур

Грандиозният скандал с рекордното количество допълнителни машини за гласуване цели да осигури безпроблемното избиране на Румен Радев за президент още на първи тур на изборите тази неделя. Държавният глава си е поставил за цел да вземе победата от воле, без да му се налага да ходи на балотаж следващата неделя, 21 ноември, разкриват източници на „Уикенд”.

Това е и причината да се прибегне до бруталния опит за фалшифициране на изборните резултати с помощта на над 600 допънителни машини, внесени от „Сиела”, и близо 16 000 флашки. Те могат да добавят между 270 000 и 350 000 гласа и на практика да подсигурят лесна изборна победа. А Радев да надвие проф. Анастас Герджиков със смазващ резултат и още в неделя вечер отново да бъде провъзгласен за президент.


Още при обявяването на инициативния комитет, подкрепил кандидатурата за втори мандат на Румен Радев, от щаба обявиха със самочувствие, че целта им е не просто победа, а победа, извоювана на първи тур, без да се налага балотаж. Първоначалните проучвания тогава сочат, че Радев може да събере между 54 и 59% от гласовете. „Сигурни сме, че ще спечелим още на 14 ноември”, декларира тогава и вицето на генерала Илияна Йотова.
В хода на кампанията обаче президента започва да губи популярност. Първоначално кандидата, подкрепен от ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков, не се радва на широкото одобрение на гласоподавателите и социолозите му дават под 17%. В следващите дни обаче, особено след като се показва вицето му – полк. Невена Митева, и след няколко медийни изяви на ректора на Софийския университет, популярността му започва да нараства. Последните социологически данни сочат, че двойката Герджиков-Митева би спечелила около 25% от гласовете. Същевременно подкрепата на Румен Радев осезаемо спада – от началото на кампанията той е изгубил над 15% и според социолозите пак би спечелил, но с по-малко – между 39 и 43%. Това обаче означава, че със сигурност ще отиде на балотаж с Герджиков. Пак би спечелил, но егото на честолюбивия президент е силно наранено. Според хора от щаба на Радев, той е бесен, че победата няма да е „от раз”, а ще трябва да има и втори тур.
Така на помощ идват машините. Операцията по смущаващо големия брой допълнителни апарати за гласуване се ръководи лично от Бойко Рашков и съветниците на Румен Радев Николай Копринков и Пламен Узунов, твърдят източници на „Уикенд”. Според тях, на 7 октомври е проведена срещу между Узунов и хора от „Сиела” и плана е задействан.


Така миналата седмица става ясно, че огромен брой допълнителни и несертифицирани от ЦИК устройства се намират в складове на фирма „Сиела Норма” на различни места в София (едно от тях е в бившето Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“), при това без никаква охрана. Първоначало се говореше за 228 машини, после бяха открити още 190, а в сряда вечерта бяха намерени други 199 устройства. Така към сряда вечерта общият им брой набъбна до 603.


Обясненията, които дава „Сиела”, са повече от наивни. Първоначално бе обявено, че машините са предназначени за избори в Албания, после се оказа, че уж били за Македония, а накрая от компанията признаха, че машините били необходими „за резервни части”, в случай, че някоя блокира в изборния ден.
Според ЦИК, на изборите за парламент и президент в неделя ще има общо 11 932 машини, за които би трябвало да има 59 660 карти и 23 864 флашки. За всяка една машина в изборната секция се предоставят 5 броя карти. Според отлично осведомени източници, у нас са пристигнали 28 кашона с близо 16 хиляди допълнителни флашки. Те са били разтоварени в началото на ноември в митнически склад на аерогарата и са оформени като цесия, за да не се виждат документално.


Ако допълнителните машини и флашки влязат в употреба, това може да докара между 270 000 и 350 000 допълнителни гласове за президента Румен Радев и той да спечели изборите още на първи тур, каквато очевидно е целта на акцията, коментира източника на „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече