След оставката: Нинова драпа да нареди свои хора за министри

0

Корнелия Нинова гази устава на БСП и въпреки че е в оставка, председателката трябва да свика заседание на конгреса не през януари, както обяви, а до края на годината. Според партийния закон, напомниха социалисти пред Lupa.bg висшият орган трябва да се събере поне веднъж в годината. За 2020 г. това не се е случвало. 

Нинова каза, че до утвърждаването на отбоя й от лидерското място, както го сметна през януари, трябва да управлява Столетницата пълноправно, а след това някой от заместниците й да поеме процедурата по т.нар. пряк избор на нов председател. Според опозицията тя се опитва по този начин да нареди всички свои близки сподвижници в евентуален кабинет на Продължаваме промяната заради множеството дадени от нея обещания преди изборите. 

Критиците й не изключват тя да се опита да извърти и номера от 2019 г., когато уж хвърли оставка, а след това я оттегли тъкмо на заседание на конгреса. Претекстът сега би бил участие на червените в правителство. 

В същото време упорито се говори, че името й се спряга за председателския пост на Народното събрание, въпреки че БСП е едва четвъртата по големина парламентарна група.

„Със зъби и нокти ще се бори за него, защото в противен случай ще се превърне в тотален провал. От проф. Александър Лилов досега всички лидери на БСП са успявали да стигнат до държавнически постове – Георги Първанов бе президент, Сергей Станишев – премиер и настоящ шеф на ПЕС, а Михаил Миков – председател на парламента“, напомнят членове на Националния съвет. 

На пресконференцията днес Нинова обвини президента Румен Радев, че чрез Инициативния комитет по издигането му искали оставката й и излъга, че 80% от 80 хиляди членове на БСП са я избрали. Справка показва, че на вътрешнопартийния избор гласуваха малко над 41 хиляди членове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече