Заплатата на Янаки Стоилов – 13 000 лв.

0

Правосъдният министър сам поискал да го назначат за конституционен съдия заради доживотната пенсия

Доскорошният правосъден министър в двете служебни правителства на Румен Радев – Янаки Стоилов, сам е поискал от президента да бъде освободен от министерския пост и назначен с негов указ за конституционен съдия, научи „Уикенд“.

В началото на седмицата 63-годишният юрист положи клетва като конституционен съдия на официална церемония, след като преди 2 седмици Румен Радев в последния възможен момент преди изтичането на мандата си като президент подписа указ за назначаването му. Така Янаки Стоилов зае мястото на доскорошния председател на Конституционния съд Борис Велчев, чийто 9-годишен мандат изтече. Овакантеният министерски пост от Янаки Стоилов пък бе поет от заместника му Иван Дерменджиев.
Според мълвата в магистратските среди, Янаки Стоилов още през пролетта сам е настоял държавния глава да го назначи за конституционен съдия, като това било условието му да стане служебен министър на правосъдието и да открие процедура по отнемането на Бюрото за защита на свидетели от Специализираната прокуратура, с което да лиши главния прокурор Иван Гешев от охрана. Като мотив за назначението му за конституционен съдия дългогодишният БСП функционер посочил пред президента, че му е писнало от задкулисните политически игри и крамоли и желае да се посвети изцяло на конституционното право и тълкуването на най-върховния закон в България.


Враговете на Янаки Стоилов от „Позитано“ №20 обаче твърдят, че истинския мотив на роденият във Велико Търново юрист да зареже политиката за сметка на конституционния съд е голямата заплата и огромните привилегии, които вървят с новата му длъжност. Заплатата на всеки един от тринайсетте съдии от Конституционния съд е равна на президентската, която към днешна дата е 9 000 лева. Върховните жреци на Темида обаче получават и допълнително възнаграждение за прослужен трудов стаж. Тъй като Янаки Стоилов има над 30-годишна трудова дейност, неговата заплата се вдига с 60% и става 13 000 лева.
Най-големият бонус за Янаки Стоилов обаче ще дойде след 9 години, когато мандата му приключи. Тогава той ще бъде пенсиониран и ще получава доживотна пенсия, равна на основната му заплата като съдия – тоест пенсията на Стоилов ще е минимум 9000 лева.


„Финансовите привилегии, с които се ползват конституционните съдии, са по-големи дори и от тези на премиера и на председателят на Народното събрание. В България единствените, които взимат пенсии равни на заплатите им са президента и конституционните съдии. Точно заради огромната заплата и доживотната пълна пенсия Янаки Стоилов предпочете да приключи с политиката и да облече червената съдийска тога“, твърдят запознати с мотивите му да абдикира от министерския пост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече