Румен Радев изгони за корупция касиерите си

0

Румен Радев е показал червен картон на скандалните си съветници и неформални свои „черни“ касиери Пламен Узунов и Николай Копринков, научи „Уикенд“ от посветени с последните действия на държавния глава преди предстоящия президентски балотаж. Според думите на нашите източници от „Дондуков“ №2, Радев лично е инфомирал и Узунов, и Копринков, че повече няма да разчита на тях заради множество тревожни сигнали за корупционните им пракики, достигнали до него.

Според усиленият слух, който се разнася сред приближените до президента, Радев окончателно е свалил доверието си от тандема Узунов – Копринков преди около месец, когато е бил информиран от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за куп скандални назначения в митниците и опити на двамата съветници да кадруват в МВР.
„През последните месеци Пламен Узунов и Николай Копринков са подменили почти всички митнически шефове в страната, като са поставили свои протежета навсякъде. Сред назначените на ръководни позиции в митниците има множество подсъдими и уволнени в миналото заради корупция. Упорито се говори, че

тарифата за шефски пост в митниците,

прибирана от Узунов и Копринков, е достигнала 100 000 евро. Началниците на митниците в Лесово и в Свиленград пък са поели ангажимент всеки месец да отчитат пари на покровителите си“, разкриват запознати част от далаверите на президентските съветници.
Чашата на търпението на Румен Радев към Копринков и Узунов е преляла заради оплакване от страна на Бойко Рашков, че двамата кадруват и в МВР и че са искали пари от потенциални кандидати за назначения. „За заместник-директор на районно управление тарифата е била 20 000 лева, а за началник на РПУ в малки населени места – 50 000 лева. Почти всички назначения на полицейски началници в Пловдив и в региона са минали през Копринков и Узунов“, разкрива запознат със схемите на президентските съветници. Според думите им, съвсем доскоро Пламен Узунов е

ползвал неправомерно името на Радев,

за да лобира за назначенията на свои протежета, същите безобразия е вършил и Николай Копринков.
„Радев е много разочарован от двамата си съветници и от данните за корупция, които са събрани срещу тях и са достигнали до него. Копринков и Пламен Узунов вече не са част от неговото близко обкръжение и след като той спечели изборите за президент, ще ги освободи тихомълком като свои съветници“, твърди запознат с действията на държавния глава. Според думите му, единствената причина Радев все още да не е изгонил официално тандема Узунов – Копринков е, че му предстои балотаж с проф. Анастас Герджиков и освобождаването на съветниците му ще даде повод на политическите му противници да го атакуват. През последната година и половина Радев на няколко пъти бе принуден да търпи негативи заради Пламен Узунов и Николай Копринков.
Миналото лято Узунов, който бе бивш министър на МВР в служебия кабинет на Огнян Герджиков, бе арестуван в рамките на разследване за търговия с влияние с русенския бизнесмен Пламен Бобоков, а прокуратурата извади наяве чатове между двамата.

Разследването срещу секретаря на Румен Радев

по антикорупция стигна и до Президентството, а Специализираната прокуратура нахлу в сградата на „Дондуков“ №2, след което Румен Радев вдигна юмрука и поведе протестите срещу правителството и главния прокурор. Впоследствие арестът на Пламен Узунов бе определен от съда като неправомерен, макар да стана известно, че неговия брат Ангел е имал консултантски договор с фирма на братя Бобокови и е получавал по 5 000 лева месечно от тях.
Корупционният скандал с Пламен Узунов тъкмо бе отшумял, когато през лятото съветникът на Румен Радев бе заснет на среща с бившия митнически шеф Петко Петков в столичния ресторант „Ловен парк – Виктория“. Двамата бяха заснети да комуникират помежду си с бележки, а накрая Узунов си тръгна от заведението с обемист плик. На следващия ден след срещата Узунов – Петков, племенницата на бившия митнически шеф Евелина Харизанова, бе назначена за началник на „Митница Тракийска“, която отговаря за почти цяла Южна България. Според обясненията на Петко Петков, президентския секретар Пламен Узунов му издействал животоспасяваща операция в Швейцария и той в знак на благодарност му купил кутия пури и бутилка ром. След избухналата афера Пламен Узунов бе

принуден да се покрие за известно време,

оттогава той не е засичан публично в компанията на Румен Радев.
Не по-малко скандална репутация има другият съветник на президента – Николай Копринков, за когото усилено се мълви, че контролира контрабандните канали за цигари и горива. Преди месец бившия премиер Бойко Борисов публично заговори за контрабандното трасе „Пътят на Копринката“, намеквайки, че служебното правителство на Румен Радев си затваря очите за канала, който пълни джобовете на хора от обкръжението на президента. Копринков бе обвинен и че си е купил апартамент за баснословна сума в новостроящия се небостъргач на „Артекс“ в София, който се води на името на майка му. Наложи се от пресслужбата на Румен Радев публично да опровергаят тази информация. Според източник на „Уикенд“ обаче, Николай Копринков действително се е обзавел с ново баровско жилище в столицата, но не в „Лозенец“, а в друг престижен квартал – „Изток“. Това не е останало в тайна за Румен Радев, който окончателно свалил доверието си и от корумпирания Копринков.
Любители на политическата конспирация обаче не вярват, че Румен Радев ще се отърве лесно от своите съветници, макар в момента Пламен Узунов и Николай Копринков да са в немилост. Някои вярват, че президентът е

зависим от пловдивските си касиери

по масонска линия. Пламен Узунов и Николай Копринков са ръкоположени като масони в ложата „Слънце ориент“ на пловдивкия олигарх Георги Гергов, а в същата масонска ложа е и Румен Радев. Наскоро снимки от ръкополагането на Пламен Узунов като масон изтекоха в публичното пространство. От кадрите се вижда как бившият МВР шеф е съблечен гол и е с черна превръзка на очите съгласно масонския ритуал при ръкополагане на нов член. Не е известно кога точно Пламен Узунов и Николай Копринков са приети в ложата на Георги Гергов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече