Честито! Заплатата на Румен Радев става 10 000 бона

0

Народните избранници ще получават почти 5 бона, което не включва парите за участие в комисии и други надбавки. Новите депутати ще получават с 220 лв по-високи базисни заплати от предшествениците си в 46-ото Народно събрание, пише в. „Минаха години“.

Възнаграждението на висшите държавници зависят от доходите в обществения сектор, измерени от Националната статистика и се променят всяко тримесечие – или четири пъти в годината. Тоест депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Възнагражденията за за премиера и председателят на Народното събрание са еднакви – те вземат депутатската заплата плюс още 55%.

Президентът пък се подписва върху две депутатски заплат. И така според измерените от статистиката доходи в обществения сектор за последното тримесечие, новите депутатски заплати ще са почти 5000 лв, което не включва допълнителни проценти за участие в комисии и други надбавки. Председателят на Народното събрание и министър-председателят ще вземат над 7000 650 лв с 340 повече, и това е без класове за прослужено време.

Президентската заплата гони 9900 лв отново без проценти за стаж там увеличението е с над 440 лв. Преди пет години депутатите се подписваха за основна заплата от около 3000 лв. Последните, които излязоха от Народното събрание, взимаха 4700 лв. По същото време хората на минимална заплата пресмятат, че за да живеят нормално, трябва да взимат поне 1500 лв, вместо 650 лв.

Синдикатите пък искат минимум над 760 лв. Работодателите са против, а от финансовото Министерство обявиха, че увеличение ще има, но се търси консенсус. „Ако направим така, че да минем критичния праг и фалираме фирмите, хората ще останат пак без работа или ще минат в сивия сектор“ заяви служебният министър на финансите Валери Белчев.

Източник: в. „Минаха години“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече