Майката на президента не ще в София! Премълча деликатно, че не харесва снахата, оправда се с мръсния въздух

1

81-годишната Станка изкара шофьорска книжка след смъртта на съпруга си Георги, но не иска да се качи във фаталния му „Мерцедес“

Станка Радева, майката на новия стар президент Румен Радев, ще прекара остатъка от живота си в родното село Славяново, а не в София, откъдето управлява сина й и където от дълги години е устроена по-голямата му сестра Лозана. Това споделиха пред журналисти, дошли да отразят изборите в харманлийското село съседи на 81-годишната родителка на държавния глава, писа Уикенд.

През отминалата неделя майката на Румен Радев поведе хорото в с. Славяново, след като стана известно, че синът й е разгромил опонента си Анастас Герджиков на балотажа. Въпреки преклонната си възраст, леля Станка празнува на селския площад до късно вечерта с десетки поддръжници на Румен Радев и не успя да скрие бушуващите емоции. Майката на президента се разплака от вълнение и гордост, след като съселяните й подариха огромен букет бели рози.
„Пожелавам на Румен

да дава надежда на хората

от малките населени места и винаги да се бори срещу неправдите. Какво ми каза Румен,  когато се чухме, ли? Каза ми да съм жива и здрава, да държа и аз тука, колкото мога….“, развълнувано коментира победата на сина си Станка Радева. Според думите й, тя никога не се е съмнявала, че наследникът й ще спечели за втори път президентските избори, тъй като народът му имал доверие и много го обичал.
Въпреки силната връзка между президента и майка му Станка, родителката на държавния глава многократно е отказвала предложенията да се премести да живее в София, за да бъде близо до децата и внуците си.
„След като миналата пролет бащата на Румен Радев – Георги почина след продължително боледуване, президентът и сестра му Лозана опитаха да убедят майка си да се премести в столицата при тях. Станка беше много привързана към мъжа си Георги и когато той се спомина, всички се притесняваха, че тя трудно ще продължи живота си сама – все пак те имаха 60-годишен брак. Майката на Румен Радев обаче беше категорична, че ще прекара живота си в село Славяново, където е родена, споделят съседите на президентската майка.
Според думите им, Станка отказала да се премести в София не заради

конфликт със снаха си Десислава,

каквито слухове тръгнали, а заради мръсния въздух, километричните задръствания и напрегнатото ежедневие, което съпътства живеещите в столицата.
За да се оттърси от тъгата и скръбта по покойния си съпруг, Станка Радева се записала миналата есен на шофьорски курсове, макар да е на 81-годишна възраст. Майката на президента удивила всичките си съселяни, след като взела шофьорска книжка преди няколко месеца, успешно минавайки и листовките, и изпита по кормуване в Харманли.
Въпреки, че вече е правоспособен шофьор и разполага с шофьорска книжка, майката на Румен Радев няма собствен автомобил. Леля Станка предпочела да

продаде от суеверие мерцедеса на покойния си мъж.

Преди да се спомине след продължително боледуване в софийската Военна болница миналата пролет, Георги Радев бе горд собственик на бял „Мерцедес“ с автоматични скорости. Пътен инцидент с немското возило обаче вгорчи последните години от живота на възрастния мъж и разклати сериозно здравето му. Близки до президента даже твърдят, че баща му се е споминал от ядове и притеснения точно покрай катастрофата с мерцедеса.
На 17 август 2018 г. бащата на Румен Радев блъсна с мерцедеса си тротинетката на 70-годишния инвалид Стефчо Тодоров. Катастрофата разбуни духовете, тъй като се оказа, че инцидентът е бил укриван цяла седмица от органите на реда в Харманли.
Транспортната злополука наля вода в мелницата на враговете на президента, които заподозряха, че Радев лично е оказвал натиск върху органите на реда да потулят случая. Дни след катастрофата бяха разпространени записи от камерите за видеонаблюдение на кръговото кръстовище в Харманли, от които се видя как минути след произшествието на място пристига бившия кмет на Харманли и областен лидер на БСП Михаил Лисков. Видеокадрите показаха как областния шеф на БСП провежда разговори както с бащата на президента, така и с леко пострадалия от удара в мерцедеса инвалид Стефчо Тодоров и с полицаите. Впоследствие катаджиите

писаха акт на блъснатия инвалид

с триколката с мотив, че катастрофата е настъпила вследствие на „внезапна промяна на движението на водача на ППС“.
След като случая стана обществено достояние, бащата на Румен Радев буквално се сринал здравословно, признават съселяните му от Славяново. Според тях Георги Радев се поболял от притеснения, че е изложил синът си президент, както и от внушенията, че полицията в Харманли е опънала чадър над него след намесата на Румен Радев.
„Няма какво да се лъжем – тази история с катастрофата го вкара в гроба! Бай Георги беше честен, трудолюбив и достоен човек с уважение към закона. Като го изтипосаха по всички телевизии и вестници, спря даже да излиза от дома си. Отложи и празника за 80-ия си юбилей, място не можеше да си намери от срам, макар всички в селото да знаехме, че няма никаква вина”, споделя жител на харманлийското село Славяново. По зло стечение на обстоятелствата Георги Радев блъсна инвалидът Стефчо Тодоров в навечерието на своята 80-а годишнина, само 2 дни преди да празнува юбилея си на 19 август 2018 г.
Според местните таткото на Румен Радев развил язва в стомаха си от трайно притеснение покрай случая. „Първо го удари хипертонита, още веднага след катастрофата. Тогава

лекарите му забраниха да гледа телевизия

и да чете вестници, за да не се натоварва с негативни емоции. Той стана приятел с човека, който блъсна на кръстовището, но му тежеше много, че го нарочиха за джигит, ползващ името и връзките на сина си, за да отърве правосъдието. Та дори и да му бяха писали акт, какво щеше да последва? Нямаше даже да му вземат книжката, тъй като сблъсъкът беше незначителен и нямаше пострадали…”, спомят си за случката отпреди повече от 3 г. жителите на Славяново. Георги Радев почина на 2 април м. г. след едномесечно лечение във Военна болница.
Малко след погребението му овдовялата Станка Радева продала фаталния „Мерцедес“ на зеленчукопроизводител от Хасково. 81-годишната майка на Румен Радев обаче планира съвсем скоро да разполага със свое собствено возило, обещано й като подарък от сина й.

1 Коментар
  1. Кремена казва

    Майката на президента според мен е постъпила правилно като не е пожелала да се премести да живее в София. Старите хора обичат да си живеят в своите си домове. А че въздухът в столицата, особено в централните квартали е замърсен, това е факт неоспорим.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече