Сценарист на Слави гори заради протеже на Тошко Йорданов

0

Жесток натиск от зам.-шефа на „Има такъв народ” Тошко Йорданов е принудил колегата му сценарист Ивайло Вълчев да се откаже от мястото си на депутат, научи „Уикенд”. Целта е да се освободи място в 47-ото народно събрание на едно от протежетата на Тошко и бизнес партньор на сина му. А бащата на изместилият Вълчев Иван Клисурски е бивш полицай, уволнен на корупция, което трудно се вписва в претенциите на Слави Трифонов за нов морал.

До отказа на Вълчев се стига след множество разговори на висок тон с партийните шефове, твърдят запознати. Намеците, че „ще види, ако не изпълни молбата на Тошко” са подсладени и с обещание, че като виден поет, на Вълчев много повече му приляга поста на зам.-министър на културата. След поредицата скандали, сценариста склонява да подаде заявление, че се отказва да стане депутат от Бургас и Сливен. Официално от ИТН обявиха, че целта е да се даде път на утвърдени експерти, чийто безценен опит да бъде използван при гласуването на законите. В подобно описание трудно може да се впише заелият мястото на Ивайло Вълчев в сливенската листа Иван Клисурски.

Иван Клисурски


Той все още не е завършил обучението си по медицина. Липсата на диплома не попречи покровителят му Тошко Йорданов да го набута и в предния парламент. Дали е заслужил гласуваното му доверие е доста спорно. За двумесечният срок на Народното събрание младежът няма нито едно изказване от трибуната, зададен въпрос към министър или внесен самостоятелно законопроект. За сметка на това е успял да назначи свои приятел за личен сътрудник в парламента, с което му гарантира нелоша заплата. Липсата на какъвто и да е житейски и професионален опит не пречи на Клисурски да се пъчи като виден държавник. В интервю, качено на партийният сайт, той гордо обявява амбиции да реформира образованието и здравеопазването.
За възхода на калинката Иван Клисурски основен принос има разпънатият чадър от зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов, разказват партийни кадри. Неизкласилият лекар е пръв приятел на сина на Тошко – Сибил. Двамата са и съдружници във фирма „Ай Ес Джи медикъл”, която е с предмет на дейност доставка на медицински консумативи. До влизането си в парламента Клисурски се фука с лъскави коли за стотици хиляди левове. Снимка във Фейсбук разкрива, че има и собствен самолет, подарък от баща му.


Биографията на Клисурски-старши е типичен пример как с мутренски похвати държавен служител може да натрупа несметно богатство. Все неща, срещу които приятеля на братя Ииеви от ВИС-2 Слави Трифонов твърди, че се бори.
Възхода на депутатския татко започва докато е полицай. След множество разкрити престъпления се издига до поста шеф на икономическа полиция в столичното 6-то РПУ. През 2006 г. получава наградата „Полицай на годината”. Две години по-късно е отличен и с почетен знак на МВР заради разкрита схема за имотни измами. Палачинката се обръща през 2012 г., след като гръцкият бизнесмен Георгиос Карнутсос подава сигнал срещу Клисурски, че го рекетира и заплашва със саморазправа заради апетитен имот в центъра на София. Повод е терен в центъра на София, които Карнутсос е купил на търг от Столична община. При опита на чужденецът да влезе във владение се оказва, че върху парцел нелегално е изникнал платен паркинг. Стига се и до сблъсък с охраната, след което гъркът вика на помощ ченгета. На място пристига полицейският шеф Румен Клисурски. Вместо съдействие за прогонване на натрапниците, Клисурски заявява на бизнесменът, че паркингът задължително ще си остане. Като компенсация предлага на скандализираният гръцки бизнесмен да му плаща наем. След отказа започват и заплахи към Георгиос Карнутсос, а проверката му показва, че паркингът се ползва от фирма „Джус 99”. В нея по това време акции има съпругата на полицейския шеф Светла и Антон Боянов, братовчед на висаджиите Васил и Георги Илиеви.


Заплахите, че ще бъде гръмнат, не спират Георгиос Карнутсос да си отстоява правото. След куп подадени от негови жалби се намесва кмета Йорданка Фандъкова, която сигнализира и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов. В резултат Клисурски е разкаран от МВР, а нелегалният паркинг изчезва. Бившият полицай от своя страна започва мощен бизнес. Със „спестените” си от скромната заплата в МВР пари депутатският татко за отрицателно време регистрира десетки фирми за търговия, имоти и хазарт. По една случайност, сред партньорите му са хора свързани с бившите силови групировки, срещу които той доскоро се е борил.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече