Семейство Радеви са реалните собственици на БТВ и Нова

0

Новият панаир в размирната ни държава ще е очертаващият се остър конфликт между Радев и доскорошното му протеже Кирил Петков, което вече се мъчи да се еманципира. Това предрече в предаването „Политика на прицел“ на СКАТ издателят на ПИК Недялко Недялков.

Антагонизмът президент – премиер е класика в модерната ни политика, като почнем от времето на д-р Желев и Филип Димитров, Петър Стоянов – Костов, Първанов – Станишев. Всъщност в момента възпроизвеждаме огледална реалност на титаномахията „Първанов срещу Станишев“. Имаме авторитарен президент, амбициран да контролира кадрово властта, имаме привидно марионетен премиер, издигнат от него, но склонен да се отърси от сянката си, имаме и опортюнистична коалиция от несъвместими субекти. Този път не Тройна, а Четворна, което е гаранция за още по-драматичен развой и междуособици, тъй като интересите са разнопосочни, а лидерското его е болезнено силно.

В българската политика децата изяждат бащите си, тъй като българската политика живее в режим на постоянно отрицание на авторитети.

Киро и Асен отказват на президента да преназначат половината му министри в редовния кабинет и това е публична тайна. Персоналният копой на Радев – Бойко Рашков, няма шансове да остане в МВР – сериозен удар върху едноличния режим и властовия ресурс на държавния глава. Следващата маневра на озлочестения Радев е да запази влиянието си в армията, като успее да назначи служебния си премиер Стефан Янев за военен министър. Ако харвардите се опънат и тук, предстои ответен залп откъм президентството и откъм медийната фабрика за фейк новини, подвластна изцяло на Десислава Радева.

Новата мишена на троловете и бабикянчетата, вместо Бойко Борисов, ще са опърничавият Кирил Петков и ортакът му Асен Василев. А там, по интимна линия, има доста какво да се изрови.

Първият залп вече бе даден, след като главният секретар на президента Димитър Стоянов размаха пръст на харвардите, че пращат на преговорите в мола военния експерт Тодор Тагарев. Така и не стана ясно какви са възраженията на тъй наречения „Митко Есемеса“ срещу Тагарев, но интересното е, че той бе сред лобистите в полза на сделката за F-16. А е известно, че Радев лобираше за друг изтребител – шведския Грипен…

Интересно е да видим каква е разстановката на силите в предстоящата война „Дондуков 2“ срещу „Дондуков 1“.

Парадоксално, най-важният съюзник на харвардите ще бъде шефката на БСП в оставка Корнелия Нинова. Залогът при нея е лидерският пост в столетницата, на практика тя няма какво да губи. Единственият й шанс е да изтъргува максимален брой министри-социалисти в правителството, за да има очи и каже пред партията: ето, аз загубих позорно изборите, но чудодейно ви върнах във властта, дръжте се за мен, за да участвате в делбата на баницата!

Среднощната среща на „Позитано“ между Корнелия и харвардите и снимките на ПИК до голяма степен издадоха „четата“. Обясненията на Нинова, че се видели спешно в полунощ заради бюджета, са несериозни. Рандевуто има изцяло конспиративен отенък, решено е в добрите шумкарски традиции от отминали времена. Конспираторите са обсъждали как да неутрализират влиянието на Радев в новото правителство и как да аргументират отказа си да оставят неговите служебни министри във властта.

Голямата болка на Корнелия е да спазари нещо и за себе си, в персонален план. Претенцията й е да стане председател на Народното събрание, като застраховка, че няма да иде на улицата, ако Радев успее да я премахне от „Позитано“ и монтира там проксито си Крум Зарков.

Да видим дали президентът ще позволи най-големият му враг в момента Корнелия Нинова да заеме най-важния в институционален план пост в държавата – да поеме контрола върху законодателната власт.

Главен съюзник на Радев в битката му с триадата Петков – Василев – Нинова са медиите. Те са изцяло подвластни на президентството, обговарят безсрамно тезите и внушенията на президента и най-близкото му обкръжение. Публиката от години се чуди кой е реалният собственик на БТВ и Нова, а според мен този въпрос най-после получи отговор. Собствениците са семейство Радеви. Те редят новинарския поток, те диктуват темите и посочват събеседниците в публицистичните предавания. Управляват чрез „лимонки“ като Хекимян, Цветанка Ризова, Виктор Николаев, Светослав Иванов – все хора от занаята, прословути със склонността си да вървят сляпо след победителите, като, естествено, овеществяват под различни форми лакейското си поведение.

БТВ и Нова са трубадурите на едноличния режим на Радев, с тяхна помощ президентът създаде марионетния партиен проект „Продължаваме промяната“, с тяхна помощ осъществи държавния преврат от лятото на 2020 г., легендиран като „всенародни протести“, с тяхна помощ додрапа до втори мандат…

На страната на Радев са и службите за сигурност, впримчени в сталинисткия захват на Рашков. А оттам могат да се очакват компромати срещу двамата авантюристи от Харвард. Радев едва ли ще се поколебае да извади на бял свят мръсното им бельо, ако продължават да го нервират.

Към отбора на Радев е и американското посолство, където г-жа Мустафа се изживява като генерал-губернатор на колонизирана територия, а Радев очевидно е дал всички гаранции, че България ще се държи като такава по темите с Македония, еднополовите бракове, бежанския поток, базите на НАТО в Черно Море…

Истинската драма ще се разгърне, когато новото правителство започне да разчиства номенклатурата на служебния кабинет. Говоря за областни управители, шефове на агенции, ДАНС, главния секретар на МВР, службите, митниците, зам.-министерските кресла. Този път изчегъртващите ще влязат в ролята на изчегъртвани. Това ще ожесточи вторично стълкновенията по фронтовата линия „Радев срещу Кирил Петков“.

Изобщо време е да грабваме пуканките и да чакаме да се изтрепят. Семейните войни са най-кървави, епични.

Заложник обаче сме ние, гражданите, които инфантилно пробутахме съдбата на отечеството в ръцете на ченгета, егоцентрици, инфантили и международни аферисти. Докато те си играят на тронове, външният дълг катастрофално расте, инфлацията галопира, токът е скочил пет пъти. Радевата зима ще е по-зловеща от Виденовата, предупреждавам за това отдавна, но в крайна сметка делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се…

Хамлет и Клавдий ще се избият взаимно, въпросът е кой ще е Фортинбрас, който ще разчисти труповете от сцената. Лошото е, че той обикновено идва отвън, от чужда земя, уж да освободи и въведе ред, а всъщност да асимилира и пороби.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече