Отстраниха назначение на Кирил Петков от ДКК за фрапиращи нарушения

0

Само месец след назначението си Ваня Караганева вече е не е част от директорите на „Държавната консолидационна компания“ (ДКК). Тя стана част от борда на дружеството в началото на септември, като беше назначение на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, който днес се спряга за премиер.

Мотивите за освобождаването на Караганева са, че е направила редица нарушения, които е натрупала за краткия си едномесечен стаж. На практика в момента единствен директор на ДКК е Рая Каназирева, съобщават от дружеството.

Ваня Караганева

Според решението на борда на дружеството, Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон, защото е имала трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Сключила е неправомерно договор с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов представител. Събранието е констатирало, че Караганева е взимала еднолични решения. Едно от тях е да освободи като процесуален адвокат Александър Краварски и да сключи договор за правна помощ на стойност близо 1,2 млн. лева с друго лице. Освободеният адвокат обаче бил назначен еднолично от нея за председател на комисии по избор и членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества – ВМЗ, „Монтажи“, „Кинтекс“, като е дала пълен достъп на Краварски до сървъра на ДКК и цялата налична информация.

По решение на Караганева е бил променен и вече одобрен от борда на ДКК проект за извънсъдебно споразумение с „Дунарит“ на стойност 50 милиона лева, като подписала различен текст. Бившата шефка е направила и еднолични назначения във ВМЗ. Отказала е да разглежда всякакви въпроси свързани с ремонт и реконструкция на язовири, прекратила е всякакви плащания към НАП, НОИ, ЧЕЗ и други контрагенти, като натрупаните дългове за месец са на стойност 90 хиляди лева.

Единственото обяснение от страна на назначената от Кирил Петков Караганева е, че всичките й действия са по нареждане на Министерството на икономиката.

Именно на Кирил Петков Ваня Караганева дължи назначението си, като влиза в борда на директорите на ДКК заедно с настоящия финансов министър Валери Белчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече