ЦИРК: Везиева бясна от смяната на шефката на ДКК, иска оставки на взелите решението

0

Рокадата начело на Държавната консолидационна компания станало през главата на собственика – министърката, счита тя

Министърът на икономиката Даниела Везиева изрази остро несъгласие с решението за освобождаване на Ваня Караганева като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания. Членовете на Съвета на директорите на Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска ще бъдат освободени от постовете си заради решението си, закани се тя.

Късно снощи от ДКК съобщиха за освобождаването на Караганева с мотив за „редица противозаконни действия и безотговорни бездействия“.

Часове по-късно Везиева даде ред интервюта пред БНТ, БНР и БТА, в които защитава Караганева и заявява, че обвиненията към нея – включително наемане на външен адвокат за 1,2 млн. лв., не отговаряли на истината.

„Едното, което ми направи силно впечатление – че когато е била вписана, е била в трудово-правни отношения с друг работодател, което не наред. По-скоро аз приемам този акт като агресивен към Министерство на икономиката и като повод да не продължаваме промяната“, обяви Везиева.

ДКК също излязоха с нова позиция. Ръководството продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор са защитили интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. Това заявяват от ДКК във връзка с изявлението на министър Везиева от днес, в което тя заявява, че „е било проведено нерегламентирано заседание на трима членове на Съвета на директорите, което противоречи на всички правни норми и вътрешни правила, защото не е било обявено предварително, не са уведомени всички членове, не са били посочени дата и час, както и дневен ред”.

Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства – документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите, заявяват от ДКК.

Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай.“

Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече