Цената на хляба расте с минути

0

Към момента цената на хляба не се променя с дни, а с минути. Това заяви председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева пред News.bg във връзка с галопиращите стойности на основни хранителните стоки.

Тя изрично уточни обаче, че няма как да се направи прогноза с колко още ще поскъпне цената на хляба – НБСХС не са картел и няма една цена на насъщния в България. От бранша обаче имат едно предложение към новите народни представители в 47-ия парламент. Те настояват от депутатите да въведат 9% ДДС ставка на основни храни, сред които и хляба.

Това е единственият антиинфлационен инструмент, който ще задържи за много дълго време цените, ще даде възможност на бизнеса да се развива конкурентноспособно, ще осветли сивата икономика, ще увеличи събираемостта в бюджета, събираемостта на косвените данъци, които са свързани и с пенсионно и здравно осигуряване, отчете Кукушева.
Според нея това е единствената форма в бюджета, с която да се съберат достатъчно средства, за да може с тях държавата да компенсира ниската платежоспособност на уязвимите части на населението, сред които и българските пенсионери.

Кризата удари и Никулденската трапеза! Цената на шарана скочи до небето

На въпрос дали ни очаква трудна зима, Кукушева посочи, че прогнозите, които дават световните и национални анализатори, вещаят точно гладна и тежка зима. Тя изтъкна, че към момента реалната инфлация в България наближава 30%, цената на енергията се вдигна с над 300% – в последните денонощия цената на тока мина 700 лева за мегават час.

Стана ясно, че големи държавни предприятия като БЕХ, Козлодуй имат свръхпечалби от над 2 млрд. лева. Сами разбирате, че тези свръхпечалби са натрупани от абсолютно спекулативни механизми за определяне на цената на тока на уж свободната енергийна борса в България, посочи Кукушева.

В момента цената на пшеницата е с 60% по-висока в сравнение със същия месец миналата година. Цената на суровината е променена вече с над 200%, а се променя и цената на труда, защото като нормални икономически субекти се опитваме да компенсираме натрупаната инфлация през работните заплати, колкото и да сме капитализирани, каза Кукушева.

Тя обясни, че като количество зърнената реколта е уникално добра, защото има над 7 млн. 200 000 тона прибрана в хамбарите пшеница. 50% от тази пшеница, което прави 3 600 000 тона, е с много добри хлебопекарни качества, останалата пшеница е фуражна. „Тази година беше благодатна за българските земеделски производители и това е добра новина за целия селскостопански оборот на държавата“, подчерта Кукушева.

Тя отбеляза, че цената на пшеницата не се определя от търсенето и предлагането в България. България потребява около 1 млн. 200 000 тона пшеница, всичко останало е експортна стока. Ние участваме на борсата в Черноморския басейн, където участват големи производители като Украйна и Русия, и в този смисъл цената на пшеницата като на всяка борсова стока се определя търсенето и предлагането на международните борси, поясни Кукушева.

Тя посочи, че има една ясна тенденция, съобщена в анализа на Световния съвет по продоволствена сигурност към ОНН и той гласи следното: „Всички хранителни суровини имат трайна тенденция на покачване на цените. Така ще бъде в следващите 5 години.“

Ще реализираме ли на практика каламбура, приписван като реплика на Мария Антоанета, че ако нямаме пари за хляб, ще ядем пасти, Кукушева отбеляза, че историята има доста странно чувство за истинност и за хумор. „Българската действителност в момента е много далеч от действителността на Великата френска революция.

Нека бъдем миролюбиви, да уважаваме себе си и да уважаваме хляба на нашата трапеза. Хлябът ще бъде гарантиран за всеки български потребител“, увери Кукушева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече