Кирил Петков приготви 5 млрд. лв. за Америка

0

Румен Радев „разжалван“ от янките заради Крим, Стефан Явев може и да не стане военен министър

Плащане в размер на не по-малко от 5 милиарда лева към Америка за доставка на 8 нови изтребителя F-16 и закупуване на допълнително военно оборудване ще бъдат предвидени в бюджета на България за 2022 г., научи ексклузивно „Уикенд“.

Макар правителство все още да не е съставено, лидерът на „Продължаваме промяната“ и иай-вероятен следващ премиер Кирил Петков е бил категоричен по време на преговорите с останалите партии, че неговият кабинет със сигурност ще трябва да плати през следващата година около 5 млрд. лв. на Америка.
Парите са за покупката на нови осем изтребителя F-16 Block70, като Кирил Петков и Асен Василев са изтъкнали пред коалиционните си партньори, че България в момента нарушава договора си с НАТО, според който трябва да разполага с поне една бойна ескадрила самолети. Една ескадрила е съставена от 14 или 16 бойни самолета.
България поръча през 2019 г. първите осем изтребителя F-16, като плати за тях авансово 2 милиарда лева. Бойните самолети ще бъдат произведени и доставени до началото на 2023 г. За да бъде напълно окомплектована бойна ескадрила обаче трябва да се купят поне още 8 изтребителя, и то от същия модел.
Чувствително по-високата цена, която България ще трябва да плати догодина на Америка за новите 8 изтребителя се дължи на обстоятелството, че самолетите трябва да бъдат допълнително оборудвани и снабдени с обща софтуерна система за навигация, защита и безопасност, която струва около 2 милиарда лева. Тя също се произвежда от американската компания „Локхийд Мартин“, която трябва да конфигурира и достави изтребителите от ново поколение F-16.


Същевременно „Уикенд“ научи от сигурен свой източник, че позициите на Румен Радев пред САЩ са силно разклатени след изявлението му по време на дебата с Анастас Герджиков, че Крим е руски. Макар впоследствие президентът да уточни, че е разбран погрешно и че винаги е признавал Крим за част от Украйна, американците са останали силно разгневени от позицията му.


Именно поради тази причина надстоящият служебен премиер Стефан Янев, който е изключително близък до Румен Радев, може и да не бъде назначен за бъдещ военен министър в кабинета на Кирил Петков. Доскоро се смяташе, че Янев ще бъде новия военен министър, тъй като през Военното министерство трябва да мине плащането на 5-те милиарда лева към американската компания „Локхийд Мартин“.
Макар да има безупречна репутация като висш военен, Стефан Янев не е бил припознат от янките като следващ военен министър. „Опасенията на американците са свързани с Румен Радев. Преди време той лобираше за покупката не на американските изтребители, а на шведските „Грипен“. Това не е забравено от Америка, а предизборния гаф на президента с Крим е станал причина Радев да бъде „разжалван“ от янките“, твърди дипломатически източник на „Уикенд“.


Според думите му, Радев окончателно е загубил позиции пред лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, които били уведомени от посланик Херо Мустафа, че не трябва да назначават на ключови позиции хора от обкръжението на държавния глава. По тази причина в момента имало и сериозно напрежение между лидерите на новата партия и държавния глава. „Петков и Василев явно бързо избраха да се еманципират от създателя си – още преди да са съставили правителството, се отметнаха от него”, коментират политически наблюдатели.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече