Румен Радев не харесал Велизар Шаламанов и проф. Тодор Тагарев за военни министри

0

Две кандидатури за военен министър, при това на експерти с доказани дългогодишни контакти в НАТО, вече са отхвърлени най-категорично от Румен Радев, обясняват отлично запознати. Първото име, което било предложено от екипа на „Продължаваме Промяната”, е на Велизар Шаламанов.

Известно е, че той има голям опит в тази сфера, включително и като администратор – бил е зам.-министър на отбраната по времето на Костов и министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки. Известно е, че е той и сред основните автори на проектите за преструктуриране на българската армия по линия на НАТО.


Другата отхвърлена кандидатура е на проф. Тодор Тагарев, който също е признат експерт и професионалист в системата на българската отбрана. Той беше и служебен военен министър в правителство на Марин Райков и също като Шаламанов е сред експертите, които са в основата на реформирането на армията ни по стандартите на НАТО.
Само споменаването на неговото име обаче предизвиква толкова негативна реакция в президентството, че Радевият секретар Димитър Янев, известен и като Митьо Есемеса, не се сдържа и написа във Фейсбук: „Тагарев участва в преговорите за коалиционно управление в област „Национална сигурност“ като част от екипа на ПП „Продължаваме промяната“. Вие сериозно ли? А не, благодаря!”.


След като са отхвърлени тези две кандидатури на доказани експерти с несъмнено пронатовска ориентация, с най-сериозни шансове сега била Теодора Генчовска от „Има такъв народ“. Досега тя беше на два пъти предлагана за шеф на военното ведомство. Не се изключва и вариант Стефан Янев да поеме отново отбраната, ако разбира се, не остане на премиерския пост. Пред близки той обаче споделил, че се чувства много уморен. Нямал никакво желание да се занимава повече с политика, но предстои да видим дали това са сериозни заявки. Може би не всичко зависи и от неговите лични желания, допълват източниците ни.


Министерството на отбраната разполага с доста пари. Известно е, че задачата, поставена от НАТО, е инвестициите в отбраната да стигнат в скоро време до 2% от брутния вътрешен продукт. Другите „апетитни” министерства са на финансите, икономиката, енергетиката и транспорта. Според запознати в тези ведомства засега са сигурни само две имена – Асен Василев за финансите и Николай Събев за транспорта, но те двамата влязоха с тази заявка буквално още в предизборната кампания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече