СКАНДАЛ! Съветник на президента на тайна среща с контрабандист No. 1

0

Всевластният съветник на президента Пламен Узунов е имал среща с контрабандния бос Николай Николов-Паскал, разкриха пред „Уикенд” източници от специалните служби. Срещата се е провела в края на миналия месец във ВИП зала на прочут пловдивски ресторант. На рандевуто съветника на Радев е убеждавал Паскал да поеме контрола върху контрабандните канали през българо-турските гранични пунктове, срещу което да отчита всеки месец по 3 млн. лева.

Пламен Узунов дори имал наглостта да обещава на контрабандиста и полицейска подкрепа, бесни са нашите източници от МВР. Паскал и съветника на Румен Радев се познавали от повече от 10 години. Неофициално се твърди, че приятелството им датирало от времето, когато сегашния съветник е бил на висока позиция в областната дирекция на полицията в Пловдив. В дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР дори имало кадри, направени преди 8 години от видеокамера на ресторант, на който е документирана дружеска среща между Николай Николов и бившия полицай Узунов.

Докато Паскал умува дали да приеме офертата на съветника на Румен Радев, към днешна дата той е собственик на две от фабрики за незаконни цигари, които се намират в Испания. Там се произвеждали марки цигари, популярни в Турция и Арабския свят. Те се транзитирали чрез тирове и кораби. Много малко количество от цигарите оставали за европейския пазар. Това е причината фабриките да останат неразкрити повече от две години, разкриват ченгета.
Николай Николов – Паскал е митнична фигура в контрабандния бизнес. Смята се, че той е на едно ниво с Иван Тодоров-Доктора. Паскал е доказан агент на българските служби още от началото на 90-те години на миналия век. Работил е по две направления – контраразузнаването и икономическа полиция. Контрабандистът е подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност, малко преди тя да бъде разформирована. Точно поради тази причина  25 години МВР не арестуваше Паскал. Редовна практика е, когато полицейски служител или човек от ГДБОП и ДАНС  направи справка в компютърната система и види, че проверяваното лице е агент на друга служба, да преустанови веднага интереса си към него.


След избухването на скандала през 2015 г. с разбития контрабанден канал на „Капитан Андреево”, през който у нас са влезли стотици тирове с папроси, Паскал избягва всякаква публичност и се скри в къщата си в Солун. 6 години след полицейската акция срещу Николов нямало нито едно годно доказателство, за да бъде обвинен за цигарената афера и арестуван. За да се случи това, мафиотът трябва да бъде предаден от дясната си ръка Илиан Стефанов – Истимарото. Това е човекът, който отговарял за всичко свързано с логистиката на контрабандните канали на Паскал. Той раздавал подкупите на митничарите, той се грижил за камионите да минат безпрепятствено границата и намирането на складове, където да бъдат разтоварени цигарите.

Третото лице, което активно е участвало в схемата, е бившия заместник директора на Агенция „Митници” Божидар Алексов. Чиновникът пряко отговарял за контрола върху акцизните стоки, които се произвеждат или влизат в България. Алексов имал пълен достъп до митническата информационна система и в реално време получава информация кога в страната ще влязат тирове с цигари. Също така в неговите правомощия е да разпореди или не щателна проверка на стоки, които са акцизни. Във властта на висшия държавен служител е и да изпраща мобилни групи от инспектори, които да тарашат навсякъде в страната обекти или превозни средства дори и при най-малкото съмнение за контрабанда.


Има оперативни данни, че той е висшия чиновник, който е закрилял канала на Паскал и Истимарото. Всеки месец чрез негова подкрепа през Капитан Андреево са преминавали между 15 и 20 камиона с цигари на стойност около 130 милиона. Митничарите, които на трасе са пропускали тировете, са получавали по 50 000 лв, сочат оперативните данни. Мега далаверата на триото бе разбита от ДАНС на 29 март 2015 г. Тогава бяха задържани 4 тира с цигари на обща стойност 16 милиона лева. Общото количество конфискувани цигари бе близо 1,5 милиона кутии.

Реално заслугата за разбиването преди 6 години на канала на Паскал е на турските специални служби. Комшиите ни многократно подавали сигнали в Агенция „Митница”, че в България влизат камиони с цигари. Тези сигнали обаче били унищожавани по устна заповед на бивш висш служител на митниците.
През 2015 г. след разбиването на контрабандния канал прокуратурата образува досъдебно производство срещу Паскал. Според информация на „Уикенд” то е било прекратено миналата година, защото не били намерени преки доказателства срещу него. Сега Паскал укрепва позициите си в контрабандата, като явно си е намерил нов всевластен покровител.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече