Държава в държавата: БСП поемат най-важните институции

0

 Лидерът на БСП Корнелия Нинова поема една от най-важните институции в държавата, която се очаква да бъде създадена след стъпването на новото правителство в сградата на Дондуков 2, пише „Галерия“.

Става дума за мегаминистерство на икономиката и иновациите. Очаква се то да оглави държавните предприятия. По коалиционно споразумението то отива при БСП и предложението към този момент е Корнелия Нинова, която да е вицепремиер.

Това министерство ще вземе под контрол всички фирми с държавно участие, ще назначава и уволнява членовете на техните управителни и надзорни съвети. Възможно е обаче извън него да останат някой от най-големите държавни дружества, като например Агенцията за Пътна инфраструктура, която ще премине към транспортното министерство и ще бъде управлявана от бившия собственик на една от най-големите куриерски фирми у нас  Николай Събев. Извън това министерство ще остане ВИК холдингът, създаден от предишния кабинет

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ път ще поеме иновациите, след като отпадна като вариант за външен министър. Този пост бе даден на „Има такъв народ“, който ще предложи свой кандидат до края на седмицата. В също време Нинова отхвърли вариант да има отделно министерство на държавните предприятия. Дори определи този въпрос като абсурден.

„Браво на гения дето измислил министерство на държавните предприятия. Такова има в Индонезия, Нова Гвинея, Намибия и сигурно и на някое друго интересно място. Обикновено управлението на държавната собственост е включено  като дирекция в министерство на финансите, ако изобщо има нещо такова. Да оставим, че едно държавно предприятие е инструмент на политиката в сектора“, написа в профила си във Фейсбук финансистът Любомир Дацов. „ Да дадеш на БСП държавните предприятия е все едно да вкараш вълка в кошарата“, това коментира бившият депутат от „Демокра

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече