Радев и Петков се скараха за Македония

0

Първото сериозно противоречие между президента и бъдещ премиер Кирил Петков е факт.  Румен Радев и „Продължаваме промяната“ се скараха заради северна Македония и нейното влизане в Европейския съюз, писа „Галерия“.

В началото на консултацията при президента Радев попита победителите на изборите какво е отношението им към разширяване на Европейския съюз и конкретно към влизането на Северна Македония. Кирил Петков отговори на всички останали въпроси, но точно за влизането на Скопие в ЕС си замълча и така на практика бе официализиран конфликтът между президента и бъдещия пример по един от най-важните въпроси в дневния ред на България.

Западът настоява България да вдигне ветото върху приемането на Северна Македония, при това поставя ултиматум това да стане до Нова година. 

Така Кирил Петков е поставят пред много тежка ситуация – да защити български интереси, при което Скопие може да влезе в ЕС,  но след като прекрати антибългарската истерия, и речта на омразата. От друга страна Херо Мустафа натиска да се даде незабавно зелена светлина на съседите по пътя им към Европа. Същото,  но в по-лека форма прави Европейският съюз, който може да спре парите за възстановяването, ако София не изпълни това нареждане.

Очаква се партията на Петков и Василев да поиска от Скопие единствено по-добра защита на българското малцинство. Проблеми като исторически спорове, антибългарска кампания в медиите няма да бъдат обсъждани, или поне не на този етап и  няма да бъдат пречка за влизането на страната в ЕС.

 Според политически анализатори тестът северна Македония може да взриви наглед здравия съюз между Румен Радев и партията на Кирил Петков и Асен Василев. Това вече поставя под съмнение дали четворната коалиция ще успее да изкара пълен мандат от четири години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече