Евгения Блъскова: От месеци г-н Минеков ме тормози и унижава, въпреки съдебните решения

0

Заповедта за освобождаване на Евгения е издадена още на 1 ноември, но тя научава с имейл за това почти случайно по време на екшъна в „Труд“

Евгения Блъскова, която е съпруга на Петьо Блъсков-младши, беше уволнена от Министерството на културата. Случайно или не новината дойде на 6 декември, точно, когато полицаи, служители на Министерство на културата и на областната управа завардиха и запечатаха редакцията на вестник „Труд“, чийто главен редактор е Петьо Блъсков-старши. От Tribune.bg потърсихa за коментар относно случващото се самата Евгения, която разказа за тормоза, безчинствата и незаконните действия, на които е била подложена системно, откакто проф. Велислав Минеков е служебен министър на културата.

От 5 години Евгения Блъскова работи в международната дирекция на Министерството на културата, в постоянното ни представителство в Брюксел. Тя е ръководител на сектор „Култура и аудиовизия“, като е била назначена на поста във връзка с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Мандатът и е бил за година и половина, но след това е удължен с още четири години. Снахата на главния редактор на „Труд“ ни сподели, че периодът на председателството на България е бил изключително натоварен за всички, които са били свързани с него,  а тя самата е била ангажирана с организацията на абсолютно всички културни събития.

Евгения посочи, че всъщност е била отстранена още на 1 ноември, но е научила за заповедта на министър Минеков почти случайно в понеделник, когато беше и екшънът в редакцията на вестник „Труд“.

„Мандатът ми изтича след броени дни на 21 декември. Не смятам, че е случайно това, което се случи. Смятам, че министърът е изключително глупав и нетърпелив, защото всичко можеше да се размине тихо и кротко и аз просто на 21 декември да си тръгна. Ясно е, че той нямаше да ми поднови и удължи мандата, но можеше да мине без тази показност и можеше да не ме тормози в продължение на шест месеца“, заяви Евгения.

Как обаче започва всичко!

„Още през лятото започнах да усещам, че нещо не е наред, защото започнаха да изискват от мен прекалено много. Поставяха ми задачи, които трябваше да изпълнявам в много кратки срокове, почти невъзможни за осъществяване за това време. Започнаха да ми искат отчети за първо шестмесечие, отново в кратки срокове. Тормозът беше свързан първоначално с работни задължения, като паралелно с това започнаха да ми искат и дипломи за висше образование, сертификати за владеене на английски език и т.н.. Нормално е при всичко това човек да започне да се усеща, че се случват някакви неща. Аз обаче не предприемах нищо, а изпълнявах всичко в сроковете, които искаха, защото винаги съм била на принципа да върша работата си както трябва. Червената лампичка ми светна, когато си пуснах молба за полагаем годишен платен отпуск, но той ми беше отказан. Мотив нямаше. Върнаха ми заявлението, на което пишеше – „Не разрешавам“. При което аз им изпратих имейл, в който заявих, че съм изключително объркана от тази ситуация, тъй като имам достатъчно дни отпуск и не виждам каква е причината той да не ми бъде разрешен. Лято е, семейството ми е в България, имам лични ангажименти и т.н. Изобщо не ми отговориха. Писах втори и трети имейл с молба да ми кажат все пак каква е причината – „Разберете, че искам да се прибера в България“. Така и не ми отговориха на нито един имейл, дори спряха да ми отговарят на чисто служебни въпроси“, разказа Евгения отношението от страна на Министерството на културата към нея. 

През август тя получава имейл за официална среща с министър Минеков в Министерството на културата, в който не става ясно какъв е поводът.

„Срещата беше на 18 август. Аз отидох в министерството с мъжа ми, който ме чакаше в колата. На етажа на министъра ме посрещна една жена. Не мога да Ви кажа името, защото до ден днешен не ми се представи никой. Впоследствие ме покани да вляза в една зала, само че там не заварих министъра, а шест човека, които държаха по един лист, който беше заповед за предсрочно прекратяване на моя мандат. Министърът беше изпратил шест човека да ме отзоват. Г-н Минеков изобщо не се появи, нямаше доблестта да дойде. В администрацията няма такава практика, да те викат, за да ти връчат заповедта. Можеше да ми я изпратят по имейл, не е необходимо министър да се среща с теб. Това, което на мен ми се случи, говори абсолютно и само за тормоз и унижение. На една огромна маса ми плъзнаха листа и казаха четете. Аз обясних на присъстващите, че няма да подпиша, че ми трябва време, за да се консултирам с адвокат и ще се свържа с тях. Отсреща започнаха да ми се смеят нагло, а когато се обърнах да си тръгвам на вратата стоеше мъж, който ме посъветва да подпиша, защото ще стане по-лошо. Освен всичко друго се уплаших. Нали си давате сметка за какъв психически тормоз става въпрос, тормоз, който започна много преди тази случка, и унижението там, това мутренско поведение и една изключително нахална госпожа, която участваше и на събитията в редакцията на „Труд“ и се държеше супер арогантно с моето семейство, така както и с мен, като с някакво нищожество. Най-жалкото е, че тържествуваха от това, което се случва. Изпитваха истинско задоволство, а можеха просто да изпратят тази заповед по имейл“, огорчена е Евгения от отношението към нея и близките й.

Все пак тя успява да си тръгне без да подпише от Министерството на културата, а по-късно става ясно, че ведомството е допуснало огромен пропуск в тази заповед. Причината, която е изтъкната за отзоваването на Евгения е, че тя няма магистърска степен. Това е така, само че за длъжността, която тя изпълнява в представителството ни в Брюксел, такава не се изисква. Степен „магистър“ е необходима единствено за дипломатите.

„За моята работа тук, с моя ранг на съветник не се изисква магистърска степен. Тя се изисква за дипломатите, които са назначени от МВнР. Ние сме с временен дипломатически ранг, който важи само за времето на командировката ни, не сме дипломати“, уточни Евгения.

След това тя завежда дело, а определението на съда е, че заповедта за предсрочното й освобождаване се замразява до произнасянето му за разрешаване на спора. Велислав Минеков обжалва решението с мотива как некомпетентността на Евгения може да навреди на България. Но съдът не взима под внимание неговата жалба и я отхвърля, като магистратите подчертават, че искането му е недопустимо и не може да се приеме. Така Евгения продължава да бъде на работа в Брюксел и чака окончателното решение на съда. В един момент обаче се оказва, че министър Минеков не е уведомил за замразената заповед за освобождаване на Евгения представителството ни в Брюксел и заместник посланикът вика жената, като я информира, че се налага да й бъде спрян достъпът до работното й място. Тя обяснява, че има съдебен спор и заповедта не е в изпълнение. Тогава посолството ни изисква документа, с който това е постановено от Министерството на културата, но те така и не го изпращат. Налага се Евгения сама да го осигури, за да продължи да работи. 

„Това пак е унижение, стрес, разправии“, коментира тя.

И това не е всичко. В края на октомври Евгения и колежката й получават имейл за онлайн среща с министъра на културата.

„Срещата се проведе по следния начин. На нея присъстваха онази госпожа, която явно е говорител на проф. Минеков, двама господа и самият Минеков, който много интересно защо гледаше през цялото време в земята. Явно много го е срам! Срещата беше около 30 секунди. „Здравейте, как сте“, след което дамата каза – „Евгения срещата е относно Вас. В понеделник Ви очакваме в Министерството на културата в 14 часа“. Денят беше петък. Освен това, когато е по тяхно желание, трябва да ти изпратят най-малкото билети. Трябва да има официален имейл, защото аз все пак трябва да напусна работното си място в Брюксел. А това се случва онлайн. Аз съответно ги попитах каква е причината, но те отново ми заповядаха в понеделник да съм в министерството и прекъснаха връзката“, разказа още снахата на Петьо Блъсков.

Тя така и не се връща, като изпраща имейл, в който обяснява, че предвид сложната епидемиологична ситуация и това, че е сама с дъщеря си в Брюксел и детето ходи на училище, няма как да я привикват от днес за утре.

„В крайна сметка щом искат да ме видят, да ми напишат един официален имейл, за да мога да оправдая пред самото представителство отсъствието си от работа. Освен това да ми се изпратят самолетни билети, защото това е ангажимент на ведомството. Те не ми отговориха изобщо“, отбеляза Евгения.

Министърът обаче стига още по-далеч в действията си срещу нея.

„На 10 ноември имах час за лекар в България и трябваше да се върна за два дни. На летището в Брюксел обаче ми се сервира поредната изненада, отнеха ми дипломатическия паспорт. Все едно съм някакъв престъпник! Министър Минеков абсолютно незаконно, защото така не се прави, беше спрял паспорта ми. Само от Министерство на външните работи имат право да изискат паспорта, само те имат отношение към него. Освен това, когато се изиска, той трябва да се върне на протокола в постоянното ни представителство. Това е законната практика. Г-н Минеков обаче се е обадил във Външно министерство и е казал „Спрете този паспорт“, и хората са го спряли. Но отново мен никой не ме беше информирал. Аз си купих самолетен билет, отидох на летището, дадох си паспорта и започна едно шумтене. Аз френски не говоря, не можех да разбера пет минути какво се случва, докато не дойде един човек, който на английски ми обясни ситуацията и че не могат да ме пуснат. Но за тях това беше изключително съмнително. Заобиколиха ме 10 гранични полицаи и ме побъркаха. Дипломатически паспорт, спрян, каква съм аз? Те гледаха на мен като измамник, като човек, който се опитва да избяга. Стоях там може би около 40 минути, щях да изпусна полета. Накрая, точно като терорист, аз летях с една бележка, която ми дадоха. Навръщане съответно трябваше да променим билети, данни, за да мога да се върна при детето ми в Брюксел“, разказа още Евгения.

Преди десетина дни тя пуска молба за отпуск за Коледните празници. От Министерството на културата не й отговарят една седмица. 

И онзи ден, когато запечатаха редакцията на вестник „Труд“, следобяд аз получих един имейл, в който те ми казват, че съм уволнена със заповед на министъра от 1 ноември и поради тази причина не мога да си използвам годишния отпуск, защото той ми е изплатен. Те наистина са ми го изплатили, но преводът е направен по българската ми карта, аз не оперирам с нея и чак сега видях. Но аз не бях информирана, все още не съм видяла и получила документа, с който ми се прекратяват трудовите правоотношения. Затова върнах имейл към министерството с молба да ми го предоставят. Никой не ми е казал нищо, никой не ме е потърсил. Всъщност се оказва, че аз съм уволнена доста отдавна. На имейла ми за молба за отпуска от министерството ми отговориха, че съм уволнена. Те не ми пишат и не ми пращат документи, с които да ме уведомят, а просто небрежно отговарят на този мой имейл. Учудени са как така им искам отпуска. Хората не се уволняват така. Представяте ли си да ходите месец и половина на работа, а през това време вие да не работите вече там. Това е противозаконно“, категорична бе Евгения.

Много медии спекулираха с това, че тя е взела по-висок служебен ранг с връзки, за да взима по-високи командировъчни в Брюксел. Пред нас обаче Евгения разясни, че това се дължи на дългия й трудов стаж. Тя е на 43 години и работи от 18-годишна, като не е спирала.

„Много сайтове писаха, че получавам над 10 000 евро заплата и да взема да платя дълговете на „Труд“. Това е смешно, защото тази информация е достъпна за абсолютно всеки гражданин. Ако сега отворите Наредбата за задгранично командироване, там всичко е написано, включително заплащането – колко е за всеки ранг. Няма никаква тайна и всеки може да види каква заплата взимам аз. Това е публична информация“, подчерта Евгения.

По закон в качеството си на представител на страната ни в Брюксел тя получава командировъчни за издръжката си там и пари за наем, и отделно българска заплата. По думите й обаче през последните три месеца не са й изплащани нито командировъчни, нито пари за наем.

Вече трети месец не ми плащат заплатата и наема на жилището. Първо наемът е изключително висок, второ градът е много скъп, трето аз работя, четвърто Съдът казва, че ще работя, докато не постанови друго. Те са длъжни да ми платят“, казва Евгения.

Снахата на главния редактор на „Труд“ е категорична, че ще се бори за справедливостта и истината.

„Много ми е трудно в момента да ви кажа точно какво ще предприема. Но стъпка по стъпка, разбира се, ще си търся правата и нищо няма да ме спре, защото съм майка и възпитавам дете и искам това дете да знае, че човек трябва да се бори за правата си и не трябва да се дава на такива комплексирани хора като министъра на културата. Освен мен, той тормози и моето дете, моето семейство. Моите нерви са на ръба. Знаете ли колко хора след мен страдат – майка ми, баща ми, сестра ми. В тази объркана и несигурна ситуация беше под въпрос дали детето ми ще продължи нормално учебната година, трябва ли да го местя в българско училище, кога ще се случи това. Този човек изобщо не мисли за последиците. Със сигурност ще си търсим правата. Не знам какво ще произлезе от това, но по този начин уволнена, е абсолютно незаконно. При мен въпросът е принципен, моят мандат изтича след две седмици така или иначе. Единственото, за което се боря е за справедливост“, каза в края на разговора ни Евгения Блъскова.

В момента тя продължава да работи в постоянното ни представителство в Брюксел, защото все още няма връчена заповед за освобождаване.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече