Червени кадри лапат от военната баница (Пингвина раздава без пари военни кръчми под наем)

0

Ударно разпределяне на порции към кадри на БСП тече във военното министерство, научи „Уикенд”. Без излишен шум или показност, червени активисти се уреждат със служби или сладки договори, гарантиращи доста атрактивни печалби. За момента повечето случаи са кокошкарски, но пък ясно задават посоката какво ни чака, след като социалистите се намърдат официално във властта.

Сладката схема е най-видима в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” и договорите я за отдаване под наем на имущество. Тя е една от най-богатите в Министерството на отбраната, заради контролът на стотици хотели, почивни бази, ресторанти, магазини и апартаменти в най-атрактивните родни курорти. Отделно са сградите на военните клубове, разположени в центъра на почти всеки голям град.
След като дълги години хотелите и заведенията се управляват пряко от агенцията, сега на мода е прехвърляне дейността на частници. По една случайност, повече от тях се оказват близки до БСП, обясняват запознати. Служители във военното министерство твърдят, че от няколко месеца се подготвят документи за отдаване под наем на почти цялото имущество. Част от конкурсите вече са стартирали, но информация за тях трудно може да бъде открита. Подобна тайнственост далеч не е случайна, след като неофициално се знаят и победителите. Твърди се, че те масово са кадри от средите на БСП и приближени до президента Радев. Може би за това и условията в търговете са като за „приятели”. Сред стартиралите конкурси има изключително фрапиращи случаи, разказаха скандализирани кадри от министерството. Сред тях са и търговете за заведенията на хотел „Адмирал” в курорта „Св. Константин и Елена”.


Единият търг е за едноименното бистро, разположено буквално на стотина метра от плажа в баровският курорт. Според обявлението става дума за над 200 кв.м. зала за клиенти, заедно с тоалетна, напълно оборудвана кухня и миялно помещение. Като бонус вървят и възможност за разполагане на десетки маса в двора към хотела. В повечето родни курорти наема на подобни заведения е десетки хиляди евро на месец през сезона. За добро или лошо, но тази информация явно не е известна на военните. За това агенцията сочи като начална цена на търга умопомрачителните 550 лева на месец. Още по-малка е наемната цена на снек-бар „Подлеза” в хотел „Адмирал”. За там военната агенция е определила стартова цена от 127 лв. и 50 стотинки на месец. Твърди се, че  победителят в насроченият за декември търг вече е ясен. Хора от военното министерство разкриват, че свръхизгодната сделка за двете заведения е запазена за кандидат-депутат от варненската листа на БСП. Наши източници са убедени, че с подобни условия и „правилни” победители ще са и готвените стотици търгове за наем на апетитни военни имоти.
За кадри на БСП, които не са се уредили с парче от баницата, има възможност за назначаване на работа в агенцията. Твърди се, че в мандата на служебното правителство от офертата са се възползвали десетки социалисти. Сред тях и дама, спрягана за любовница на човек от националното ръководство на столетницата.
Както можем да се досетим, шефът на самата  Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” също е проверен червен кадър. Следвайки почина за изчегъртване на ГЕРБ, зададен от президента Румен Радев, назначеният от него служебен министър Георги Панайотов скоростно смени шефа на апетитната агенция. Рокадата нямаше нищо общо с прокламираната от Радев публичност, за което си имаше съвсем логично обяснение. Както единствен „Уикенд” написа, начело на агенцията се оказа скандалният ексмитничар Иван Кожухаров – Пингвина. Назначението на Пингвина буквално втрещи чиновниците във военното министерство, заради меко казано любопитната му кариера.


Докато между 2002 и 2008 г. е зам.-шеф на ГКПП „Калотина”, името на Иван Кожухаров се появява в десетки медийни публикации и полицейски разработки за нелегални схеми. По това време пункта става нарицателен с минаващите от там всевъзможни контрабандни канали – от цигари без бандерол и китайски стоки до пилешки бутчета. Медийни публикации от тогава сочат за покровител на схемите тогавашният шеф на митниците Асен Асенов, чийто кум е именно Пингвина. Основен играч при пилешките афери е Николай Методиев – Пилето. Паметливи припомнят, че първите камиони на Пилето тръгват през „Калотина” в месеца, когато там за зам.-шеф е назначен Иван Кожухаров – Пингвина. Пилешкият канал е разбит от Бойко Борисов, който по това време беше главен секретар на МВР.


Пингвина обаче остава в митниците до 2008 г. Едва правителството на Сергей Станишев го уволнява заради корупционни скандали. Един от поводите е невъзможността да си докаже произхода на богатството. Според публикации в медиите, на негово разположение били яхта и луксозни коли. Отделно има огромен палат в софийското село Мало Бучино. Всички те се водели на атрактивната  Илияна Рангелова, с която живее на семейни начала. Липсата на брак отървава Пингвина от досадното задължение да декларира богатството и обяснява неговият произход.


Уволнението на Пингвина далеч не спира кариерата му в държавната администрация. Като верен кадър на БСП в правителството на Пламен Орешарски, Кожухаров е назначен на второразряден пост в пост в агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. За да дойде звездният му час със служебното правителство на Румен Радев…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече