Бащата на Илия Павлов: Общественик като Бойко не сме имали!

0

„От политиците след 1989 г. Бойко Борисов най-много ми харесваше“ казва пред „България днес“ Павел Найденов, бащата на убития пръв български милиардер Илия Павлов.

„И е мъжкар, и не е злоупотребил с нищо. Ама на някои, като им пречи нещо в главата, търсят вина в него. Като Бойко общественик не е имало.“

„През онези първи години на прехода мисля, че всеки си гледаше работата и се радваше, че има възможности. Но мнозина нямаха нищо в главата, в сърцето. Също и познания. Говоря и за политиците, които не знаеха какво да правят, но гледаха да се утвърждават. Да са на работа, а резултатите от дейността им… Не можеха да водят политика, която да изгражда личността“, връща времето Павел Найденов.

„Аз бях изграден като личност и бизнесмен отдавна. Илийчо също, тъй като аз съм го учил на всичко, което знам, и на принципите не само на бизнеса, но и на човешките отношения. Другите – както бизнесмени, така и политици, не бяха пипали пари. Не знаеха как се борави с тях“, казва бай Павел.

„Тодор Живков го познавах лично – споделя Найденов. – Навремето откриваше някакъв обект на Централния кооперативен съюз на Витоша. И аз бях поканен и стоях близо до него. Тошката (така нарича бай Павел Тодор Живков и до днес) с едно котле трябваше да плисне и ми вика: „Шопе, махни се, че ще те залея (смее се). Така ми казваше той на мене – „шопе“.

Павел Найденов казва: „Живков може и да не беше най-просветен, но не беше лош човек. Много неща направи той за България. Вярно – с държавни средства, но с правилни насочвания. Тошката беше добър човек“.

„На Васил /б.р. Илиев/ много му сечеше мозъкът, даже беше станал и банкер. Когато го гръмнаха, го замести брат му Георги, но той не вършеше добра работа, не беше почтен – взима пари, не ги връща. Навремето държах един ресторант – „Паризиана“, който ставаше и нощен бар. На Георги много му се щеше да е по нощния живот и ми го искаше, та му го дадох. Ама аз го бях взел от „Балкантурист“ под наем, та трябваше да се плаща, а той не плащаше. Като му казах, той се обърна към бодигардовете си и им вика: „Абе, дайте на бай Павел парите“. Е, те ли ще ми дават на мене парите бе“, връща лентата бай Павел Найденов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече