ГЕРБ против увеличение на заплатите на общинските съветници и на кметовете

0

Двойно увеличение на заплатата на столичния кмет предлагат с доклад общински съветници от групите на БСП, “Демократична България” и “Патриоти за София”, съобщава “24 часа”.

Според доклада, внесен от Альоша Даков от БСП, Борислав Иванов от “Патриоти за София” и Пеню Пенев от “Демократична България”, основната месечна заплата на столичния кмет трябва да е 100% от максимално определения размер съгласно постановлението на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации и дейности. Според чл. 5, ал. 16 на постановлението, които се цитират в доклада, “конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства се определят от съответния общински съвет при условията на Закона за местното самоуправление и местната администрация, като размерът на определените заплати не може да надхвърля основната месечна заплата на министър

”В момента основната министерска заплата е 6419 лв. Тя се образува, като основната депутатска заплата се увеличи с 30%.Така според доклада, внесен от опозицията в СОС, 6419 лв. месечно би трябвало да получава и столичният кмет. В момента основната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лв.и не е променяна отдавна. Ако тя бъде увеличена двойно, то автоматично ще се вдигнат и заплатите на председателя на Столичния общински съвет, на самите общински съветници, както и на районните кметове, тъй като тези възнаграждения са функция от кметската. В доклада се предлага заплатата на шефа на СОС да е в размер на 90% от тази на кмета на София, тоест 5777 лв.

На общинските съветници пък се предлага да е 70% от основното месечно възнаграждение на председателя на СОС. Това означава столичен общински съветник да взема 4043 лв. Последната промяна в доклада засяга възнагражденията на районните кметове. Те са в размер на 75, 80 и 85% от това на кмета на общината в зависимост от големината на района. Така например кметовете на по-малките райони като “Изгрев”, “Оборище”, “Студентски” и “Банкя” се предлага да получават 75% от заплатата на Фандъкова, или по 4814 лв. По 80%, или 5135 лв., биха получавали кметовете на райони като “Красно село”, “Средец”, “Слатина”, “Сердика”, “Витоша”, “Овча купел” и др.

Ако докладът бъде приет, по 85%, или 5456 лв., ще стане заплатата на кметовете на “Младост” и “Люлин” като най-големи райони. Според доклада “в момента основните месечни възнаграждения на кмета на Столичната община и на районните кметове са по-ниски между 2,5 и 3 пъти от максималните размери, определени в постановлението на МС”. Друг аргумент за предлаганото увеличение е “индексът на потребителските цени, база за индексация на заплати и пенсии в страната ни, за октомври 2021 г. спрямо юни 2014 г. е 115,4%, като натрупаната за периода инфлация надвишава 15%”.

Мнозинството на ГЕРБ обаче категорично няма да подкрепи такова увеличение на заплатите в четвъртък, когато се очаква да влезе в дневния ред на СОС.“Не приемам идеите за увеличение на заплатите на съветниците и на ръководството на общината. Предстои тежка зима и за останалите българи доходите не се вдигат. Да, инфлация има, поскъпването е факт. Но не е сега времето. Всеки си е правил сметката за каква заплата ще работи, като се е кандидатирал”, каза пред шефът на СОС Георги Георгиев.

Категорично против увеличението на нейната заплата е и самата Фандъкова.

“В криза, в която режем разходи, за да осигурим основни дейности като градския транспорт и уличното осветление, е категорично неприемливо увеличение на заплатите. Според разчетите на съветниците от опозицията за него ще са нужни допълнително над 2,5 млн. лв. Такъв допълнителен разход в момента общината не може да си позволи”, коментира Фандъкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече