Правосъдната министърка от ДБ вече се постави в услуга на Иво Прокопиев

0

Правителството на Кирил Петков се закле едва онзи ден в Народното събрание, а само ден по-късно правосъдният министър от квотата на „Демократична България“ – Надежда Йорданова, вече заговори с опорните точки на кръга „Капитал“. И това не е учудващо, защото борбата на олигарха Иво Прокопиев за овладяване на Антикорупционната комисия и прокуратурата е приоритет номер едно за него, откакто КПКОНПИ му наложи запори за над 200 млн. лв. незаконно придобито имущество, а прокуратурата му потърси отговорност за приватизацията на остатъчния дял на държавата в ЕВН, писа БЛИЦ.

Но ако до вчера някой е имал илюзии, че инженерствания от самия Прокопиев политически проект „Да България“ (признание за което бяха стенограмите „Арго“), представител на който е именно Йорданова, наистина се е загрижил за гражданите, а правосъдната „реформа“ ще цели постигане на справедливост за тях, то днес истината лъсна в целия си нелицеприятен блясък.

В нагласено интервю пред Полина Паунова от „Свободна Европа“, Надежда Йорданова ясно очерта приоритетите на новата власт, които очаквано съвпадат и с мераците на кръга „Капитал“: бърза смяна на Сотир Цацаров и Иван Гешев, но и даване на по-широки разследващи правомощия на КПКОНПИ и поставяне на прокуратурата в подчинено на съда положение.

Естествено, кабинетът и мнозинството в Народното събрание щели да работят и за срочното закриване на специализираните съд и прокуратура, както и за нов Висш съдебен съвет, само че този път съставен от „правилните“ (разбирай зависими от новите властимащи) хора.

Разбира се, Йорданова и дума не обели за това, че тази „правосъдната реформа“ обслужва не гражданите, а олигархичното задкулисие в България, което спешно се надява на индулгенция. Защото освен проблемите на Прокопиев с правосъдието, на опашката са се наредили и много други олигарси, на които прокуратурата и съда търсят в момента отговорност (като Цветан Василев например), които също отдавна желаят именно такава „реформа“. Която с един замах би унищожила враговете им Цацаров и Гешев, а в закриването на специализираните съд и прокуратура подгонените от правосъдието виждат генерално решаване на всичките си проблеми. Защото става дума за пари, за много пари, а запорираното имущество само на тези олигарси към момента надхвърля колосалната сума от три милиарда лева.

Що се отнася до предвижданите по-широки разследващи правомощия на КПКОНПИ, то това несъмнено ще бъде като сбъднат сън за Христо Иванов и Атанас Атанасов, които вече ще разполагат с истинска противоконституционна силова бухалка, извън съдебната система и изцяло под техен контрол. Която бързо би се разправила с инакомислещите и с политическите им противници.

А глупостите, че това нямало да се случи, защото, видите ли, действията на КПКОНПИ щели да подлежат на съдебен контрол (а сега това според Надежда Йорданова не било така), са за наивници. Само да припомним, че именно съдът потвърди наложените от КПКОНПИ запори върху имуществото на Прокопиев, и то на няколко пъти, така че и в момента недоволните от действията на комисията могат по закон да се обърнат към съда.  

Разбира се, задушевната седянка-интервю между Надежда Йорданова и Полина Паунова нямаше да е пълна, ако не бяха повторени до болка омръзналите мантри на кръга „Капитал“ за Пеевски, „Булгартабак“ и Доган и че уж прокуратурата не „разследвала“. Какво да разследва според Йорданова? Постоянните лъжи и доноси на кохортата от грантови НПО-та, съставени от бивши служители на Прокопиев? Или да разследва хилядите инсинуации и фалшификати бълвани всекидневно на страниците на „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“, „Биволъ“ и „Фрогнюз“ по адрес на депутата от ДПС?

Всъщност на Йорданова е добре да се припомни, че Пеевски се оказа един от най-проверяваните хора в държавата пред последните години, именнно защото прокуратурата беше принудена да извършва проверки по десетките сигнали против него. Сигнали, изсмукани от журналистически пасквили, в които нямаше грам истина и нито едно доказателство в подкрепа на лъжливите мантри на Прокопиев.

А що се отнася до санкциите по „Магнитски“ (как ще ги пропуснат Паунова и Йорданова – няма как), това според тях означавало, че в САЩ виждали корупцията у нас през океана, а ние тук не.  Виждат, но поне що се отнася до Пеевски, очевидно американската администрация е видяла единствено това, за което са доносничели пред нея хората на Прокопиев.

Точно затова задкулисието в България се тресе от страх от връщането на Пеевски в политиката, защото съвсем скоро истината за санкциите ще застигне като бумеранг действителните виновници за налагането им.

Затова е и цялото бързане на политическите проксита на Прокопиев като Надежда Йорданова. Защото задачите, спуснати им от кръга „Капитал“ за овладяването на КПКОНПИ и прокуратурата, в услуга на политико-олигархичното задкулисие, не търпят отлагане.

Последиците за съжаление обаче ще са за цялото общество, което дълго време ще бъде принудено да се лекува от поредната „правосъдна реформа“, създаваща условия за забогатяването на бизнесмените с бели якички, за сметка на обедняването на  народа. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече