От първия ден като премиер Кирил Петков лъсна в схема

0

Премиерът Кирил Петков изпадна в тежък конфликт на интереси, след като напълно неочаквано и нелогично Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) премина под негов директен контрол. Досега тя се водеше към Министерство на земеделието, но още при преговорите за новата коалиция стана ясно, че храните и горите ще се поемат лично от премиера.

Разбира се, чуха се и скептични гласове, но явно без никаква тежест. Как пък нито един от екипа на Петков не се сети да му намекне, че е някак си неудобно да надзирава собствения си бизнес? Защото въпросната Агенция не се занимава само с луканките, пържолите, млякото, бананите и чумата по свинете, а и с хранителните добавки.
Премиерът, както е известно, е състоятелен производител на хранителни добавки, а бизнеса му се оценява на около 10 милиона. С Агенцията, преминала от земеделието към Министерския съвет, в неговите ръце вече е „и хлябът, и ножът”, целият контрол и влиянието върху всичко, което пряко засяга частния му бизнес.


Премиерът и баща му предлагат веганския пробиотик „ПроВиотик”, произведен на основата на бактерията Лактобацилус Булгарикус, но не от мляко, а от морковен сок. В сайта тяхното лечебно чудо е представено като иновативен био продукт на капсули и таблетки, с уточнението, че е клинично тестван от харвардски учени, съвместно с лекари от ИСУЛ и се ползва дори от Опра Уинфри – нещо, което така и не бе доказано. В интерес на истината, ползвалите „ПроВиотик” твърдят, че има добри качества, но не в това е въпроса. От върха на държавната власт Петков ще надзирава и всичко това. Някак не е редно, нали?!


Агенцията, която минава под негов контрол, се разпорежда и с хранителните добавки. Да, те не са лекарства, нито пък имат такива претенции. Регистрират се обаче като продукт, който подпомага здравето, само със заявление до директора на Българската агенция по безопасност на храните. Одобрението може да се получи до 10-тина дни, ако от търговеца не се поискат и допълнителни данни за продукта, а също и становища на други ведомства. Хипотетично – ако Петков реши да регистрира нов пробиотик, дали някой ще поиска допълнителни данни? Ако пък някой подаде жалба срещу агресивна и непозволена реклама на негов продукт, органите ще се сезират ли?
След като добавката се впише в националния регистър, пътят й към клиентите е открит. Дори самият премиер да не се намеси директно в интерес на семейния си бизнес, можем да си представим как ще реагират любезните и отзивчиви чиновници. Да обясним и защо все повече лекарства, от онези, които се продават без рецепта, се регистрират от производителите си, включително и огромни фармацевтични компании, като хранителна добавка. Отговорът е прост – защото така е и по-лесно, и се печели по-добре. За да се появи на пазара едно лекарство, изминава дълъг път, който лъкатуши през лабораторни анализи, клинични изпитания, събиране на данни и оценки за въздействието му. След това пък е на ред одобрението от лекарствената агенция във всяка страна, регистрацията и т.н. И за капак накрая държавата определя и цената, като възможността за печалби е в пъти по-ограничена, отколкото при хранителните добавки. Затова експерти казват, че най-големите печалби носят не рисковани занимания като трафик на наркотици, оръжие и контрабанда на цигари, а лекарствата, и то най-вече хранителните добавки. Само един поглед върху рекламите по телевизиите показва, особено в сегашния сезон, какво върви най-много – хапчета за повишаване на имунната защита. И разбира се, производителите уверяват, че те са от природни съставки – никаква химия! Тези чудотворни таблетки са регистрирани като хранителни добавки. Защото за лекарствата има високи изисквания, тежка процедура и до голяма степен контролирани печалби, все изисквания, наложени от Световната здравна организация, докато хранителните добавки минават само с едно заявление.


Точно затова много лекарства вече са обявени от производителите си за хранителни добавки. Далеч по-лесно и бързо е да се пусне едно заявление, отколкото да се чака тежката дума на Агенцията по лекарствата. По този начин таблетките могат да се продават и значително на по-високи цени. Да не говорим, че има и още един магически елемент – вярата, че продуктите са от природни съставки – ако не е морковен сок, то ще са билки, отвари, извлеци. И понеже не са лекарства, хранителните добавки могат да се купят не само от аптеките, но и от кварталните супермаркети.


Целият този проспериращ бизнес, който според източници на „Уикенд” върти общ годишен оборот от около 300 милиона лева и продължава да расте ежегодно, вече ще е под погледа и контрола на премиера Кирил Петков, нищо че той е производител точно на хранителни добавки. Как се нарича това, ако не конфликт на интереси? Е, може би за някои е просто „промяна”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече