Министър Терзийски от МВР разследван по донос от видния автокрадец Лъвицата

0

Престъпникът го топи, че разчиствал територия за други автоджамбази

Последният министър на МВР от третия кабинет на Бойко Борисов – Христо Терзийски (заемал поста от юли 2020 – май 2021 г., бел. ред.), се оказа обект на разследване на отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР заради предполагаем чадър над автокрадци и нерегламентирани корупционни контакти със застрахователи.

Новината за разследването срещу Христо Тезийски, който към днешна дата е депутат от ГЕРБ в 57-то Народно събрание, бе съобщена от пресцентъра на МВР, след като дни по-рано настоящия вътрешен министър Бойко Рашков загатна за случая. В съобщението на МВР до медиите името на Христо Терзийски също не бе посочено поименно, но профилът му бе ясно описан така, че да бъде разпознат от журналистите.
Според изнесените данни, Христо Терзийски става обект на разследване от отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР през 2019 г. в качеството си на директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Терзийски е посочен като част от организирана банда от офицери в МВР, заподозрени, че

опъват чадър над автокрадци в София

и поддържащи нерегламентирани контакти със застрахователи на луксозни возила.
Срещу групата около Христо Терзийски са прилагани и специални разузнавателни средства, като тогавашния МВР шеф Младен Маринов е бил информиран за разследването на отдел „Вътрешна сигурност“. През юли 2020 г. обаче Христо Терзийски е назначен за вътрешен министър на мястото на подалия оставката си Младен Маринов. Така разследването е прекратено.


Според източник на „Уикенд“, сигналът, по който отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР е започнал разследване срещу Христо Терзийски, идва от столичния автокрадец Светослав Петков – Лъвицата.
47-годишния бандит, който има в досието си над 50 ареста, но дузината съдебни дела срещу него са завършвали с оправдателни присъди, написал пространен донос срещу Терзийски. Според твърденията на Лъвицата, приети и оформени като писмен сигнал от двама служители на МВР, висшият полицай поръчвал акциите на отдел „Кобра“ срещу него и партньора му Кико, тъй като разчиствал територия за други автоджамбази.
Причината сигналът на автокрадеца Светослав Петков да бъде взет под внимание от „Вътрешна сигурност“ към МВР е, че Лъвицата посочил като част от

„офицерската престъпна банда в МВР“

и арестуваният месеци по-рано след поискан откуп за откраднат джип командос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Красимир Пешовски.
През пролетта на 2019 г. офицерът от СОБТ бе задържан след подаден сигнал в МВР от 28-годишна жена, чийто „Мерцедес“ бил откраднат на 11 април. Дамата се познавала бегло с Пешовски, знаела, че е висш полицай и го потърсила за съдействие. Баретата обещал да помогне, но предупредил, че услугата няма да е безплатна. След няколко срещи с ошашавената собственичка на откраднатия „Мерцедес“, офицерът от СОБТ й обявил цена от 11 000 лева, за да й бъде върнато возилото. Според показанията на изнудваната, Пешовски й разяснил, че парите отиват за крадците, които нямали практика да връщат за откуп автомобили, но му вършели лична услуга.
След доноса от Лъвицата, че Христо Терзийски е работил съвместно с арестувания командос Пешовски, висшият полицай става обект на разследване и е поставен под наблюдение от „Вътрешна сигурност“. Приложените към него СРС-та обаче не са установили съпричастност към престъпна дейност, твърди полицейски източник на „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече