Плагиата Везиева защитила дисертация при менте „професор”

0

Научният ръководител на ексминистърката Венелин Терзиев вече е уличен в подправяне на свои публикации

Проверяваната за плагиатство в докторската си дисертация служебна министърка на икономиката Даниела Везиева се оказа с повече от достоен научен ръководител. Честта да ръководи написване на скандалното изследване на Везиева, в което освен заглавието и съдържанието, май няма нищо друго авторско, се пада на прочулият се с прозвището „русенският Остап Бендер” на науката Венелин Терзиев. Неговата фамозна кариера, която учените по света дори не могат да си представят, вече бе подробно описана от „Уикенд”.

Със скорост, достойна за гений от вселенска величина, Терзиев успява да се сдобие с над десет научни титли и звания във всевъзможни области на знанието – от архитектура, през икономика и национална сигурност до финанси и социални дейности. Става и професор в четири университета. За да е още по-достойно за рекордите на Гинес, постижението на Терзиев се реализира за едва 4 години. С покоряването на научните висини, русенският Остап Бендер натворява и над 800 оригинални научни статии, доклади, студии, монографии и учебници. Поне така твърди той в официалната си биография. Негови колеги я определят като „фабрика за псевдонаука”.


Паралелно с трупането на научни титли и звания, Терзиев успява да върти и солиден частен бизнес. Някак между другото му остава време за дава път в науката на десетки хора от властта, като служебната министърка на икономиката Даниела Везиева. Дни преди края на мандата и в служебният кабинет, за Везиева се разбра, че е клиент на своя колега образователният министър. Повод е подаден сигнал до МОН, за нередности в защитената от нея докторска дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България”. Подобна тема е подходяща за хуманитерен университет, но Везиева избира да я защити и стане доктор на Националният военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. И то в катедра „Национална сигурност” на факултет „Общовойскови”. Какво е общото между военни, национална сигурност и социално предприемачество, може да ни отговорят единствено ръководителите на висшето учебно заведение.
Самият университет през последните години се прочу като печатници за докторски титли на хора от властта. Сред възползвалите се от промоцията е и доскорошен вицепремиер, претендиращ да е патриот. Твърди се, че неговият основен принос за дисертацията е вписването на трите му имена в молбата за защита. Всичко друго е дело на доктора на науките в направление „Национална сигурност” Венелин Терзиев и негови протежета, твърдят запознати.


По подобен начин вероятно се развива и историята около дисертацията на бившата министърка Даниела Везиева. Проверката на Комисията по академична етика към образователното министерство установява, че сигналът не и компромат или политическа атака, както се оправда самата Везиева. Установява се безобразно плагиатство в защитеният от нея научен труд. От 180 страници дисертация, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Останалите 9 страници са заглавие и увод. В нагло преписаният текст от други научни разработки, няма нищо авторско, което да представлява оригинален принос в науката, което е задължително условие, съгласно Закона за развитие на академичния състав.


Абсолютно същата практика при градене на академична кариера има и научният ръководител на Везиева Венелин Терзиев. Като именит експерт по национална сигурност, тои е и част от научното жури, пред което Везиева защитава дисертацията си. В сайта на военният универстите Терзиев е представен като професор, доктор на науките и инженер. Коя точно от многобройните му професури, не се уточнява. Друг е въпроса, че научните титли и звания на Терзиев в последно време се топят като лански сняг. Наскоро той бе изритан от мястото си на преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев”. Повод е направена проверка на академичната му дейност, която е нужна за си да защити титлата „професор”. Оказва се, че в представените от него от научни статии, Терзиев си е позволил да представи чужди публикации за свои, без дори самите автори задължително да знаят това. След като стават ясни резултатите от проверката, колегите на Терзиев му от Машинно-технологичния факултет уведомяват ректора и правят предложение за неговото уволнение, което става факт преди няколко месеца.
Освен това срещу Венелин Терзиев върви и проверка на специална комисията към образователното министерство. Обект на изследване са само 4 от дисертациите, написани от „русенският Остап Бендер”. Едва ли е изненада, че се засичат фрапиращи случаи на плагиатство. В заключение проверяващите са категорични, че във всеки следващ дисертационен труд на Венелин Терзиев процентът с нелегално копиран текст се увеличава, пише в официалният документ, публикуван в сайта на МОН. Твърди се, че след окончателно приключване на процедурата Терзиев може да се прости с всичките си научни титли и звания. Ще му остане единствено квалификацията като учител по химия от далечната 1997 г.


Последният сигнал срещу Терзиев е подаден от началника на Националния военен университет във Велико Търново. В него фамозният „учен“ е обвинен в злоупотреба с името на висшето училище при публикуване на свои доклади.


Минеков го преназначи със 7500 лв. заплата по настояване на президента

Напук на скандалите около научната му кариера, Венелин Терзиев се радва на подобаващо отношение от служебният министър на културата Велисав Минеков. Дни преди края на мандата си, Минеков лично разпорежда Терзиев да бъде преназначен за шеф на фирма „Реставрация” ЕАД, чийто собственик е Министерството на културата. Там „русенският Остап Бендер” е назначен за първи път през 2019 г. от предишният министър Боил Банов.
Заканилият се да изчегърта калинките на ГЕРБ Велислав Минеков, очевидно не вижда нищо лошо да остави министерската фирма в ръцете на фамозният „учен”. Без значение, че при управлението на Терзиев, фирма „Реставрация” трупа загуби за стотици хиляди левове. Това не пречи самият шеф да се разписва под 80 000 лв. годишна заплата или по 7500 лева на месец. В същия момент заплатите на обикновените работници са около 900 лева, става ясно от публикуваният финансов отчет.
Според източник на „Уикенд”, менте-учения е запазил поста си след изрично настояване от страна на хора от най-близкото обкръжение на президента Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече