Министър Сербезова с нов ход срещу ниската ваксинация

0

Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу COVID-19 сред населението, както и за необходимостта от продължаване стриктното спазване на противоепидемичните мерки с цел ограничаване разпространението на вируса у нас.

Това се договориха по време на среща министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата църква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и експертът в отдел „Външни отношения“ на Главното мюфтийство Хайри Емин.

Всички присъстващи изразиха готовност да помогнат за реализацията на инициативата, разпространявайки надеждна и на достъпен език информация през информационните канали  и социалните мрежи, използвани от съответните общности. Представителите на вероизповеданията са на мнение, че на този етап от пандемията и с оглед обществените нагласи ключови са усилията в посока връщане доверието към научните постижения в медицината и ваксините.

„Нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията. Винаги сме призовавали за спазване на мерките като дистанция, дезинфекция, носене на предпазна маска за лице, както и за ваксинация. Предвид предстоящите светли празници нека призовем миряните към смирение и доброта, към разум и любов към ближния“, посочи Роберт Джераси.

Участниците в срещата поеха ангажимент активно да сътрудничат на министерството при предоставянето на достоверна информация сред общността, за да може всеки гражданин да направи своя информиран избор относно ваксинацията.

Проф. Сербезова беше категорична, че духовната и светската власт трябва да вървят ръка за ръка в името на общото добруване. Особено важно е това в условията на световна пандемия, когато всеки човек и всяко семейство и всеки живот са застрашени от коронавирусната инфекция.

„Много държа до гражданите да достигнат точните послания, да обясним на всеки какви са рисковете от заразяването с вируса и какви са ползите от ваксината. Ще търсим доверие и няма да заложим на боравенето със страховете на хората. Ще съм благодарна да се обърнете към религиозните общности, апелирайки към вяра в науката и спазването на противоепидемични мерки, особено по време на предстоящите празници“, посочи здравният министър.

По думите ѝ статистиката ясно показва, че над 80% от приетите в лечебни заведения пациенти с COVID-19 са неваксинирани, а броят на хоспитализираните неваксинирани  в интензивните отделения надминава 90 %.

В срещата участие взе и д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз. Тя от своя страна пое ангажимент в кратки срокове да бъде проведена и среща между Националния съвет на религиозните общност и съсловната организация на лекарите в България. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече