Слави заплашил с бойкот коалицията

0

Подписването на коалиционното споразумение между четирите партии „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и ИТН е било пред провал в последния момент, пише вестник „Галерия“, позовавайки се на участници в преговорите.

На старта на разговорите Кирил Петков и Асен Василев са поискали Агенцията за пътна инфраструктура да премине под шапката на Транспортното министерство. „Харвардското дуо“ получило подкрепа от БСП за тази идея, както и от Христо Иванов. Изненадващо хората на Слави Трифонов настояли агенцията да остане в Строителното министерство, което вече било договорено да бъде управлявано от ИТН. Те дори поставили ултиматум: или вземаме АПИ, или отиваме на нови избори. За да има мир и съгласие, Петков и Василев клекнали пред коалиционните партньори.

„Продължаваме промяната“ искаше да извади АПИ от Строителното министерство, за да може по-лесно да се осъществява контрол върху договорите за ремонт и строителство на пътища, като го прехвърли в друго министерство. Именно договорите за строителство на магистрала „Хемус“, както и платените авансово пари предизвикаха огромен скандал. Оказа се, че повече от 50 милиона лева са изтеглени на каса и са потънали в кухи фирми.

Другата голяма изненада около Министерството на регионалното развитие е назначеният на този пост Гроздан Караджов. Срещу него е имало сериозни обструкции от страна на „Демократична България“ още при появата му на преговорите между бъдещите коалиционни партньори в мол „Парадайз“. Той е тясно свързан с някои от най-тъмните моменти в историята на СДС на Иван Костов. До 2004 година е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“ и подава оставка след скандала с парите на Майкъл Чорни. Руският бизнесмен бе дарил 200 000 долара на фондацията, като по-късно призна, че го е направил с цел да уязви бившия премиер на България. Именно правителството на Иван Костов изгони Чорни от България през 2001 година.

Пак през 2001 година тогавашният икономически министър Николай Василев (неосъщественият първи кандидат за премиер на ИТН) решава да подаде сигнал до прокуратурата срещу Гроздан Караджов заради предполагаемо нанасяне на финансови щети на БТК заради условията около създаването и финансирането на дъщерна компания „Рила Солюшънс“. Няма публична информация за хода на това разследване от 2004 насам. През 2017 г. Гроздан Караджов отново беше атакуван през прокуратурата – този път по сигнал на „Теленор България“ за предполагаемо източване на пари от мобилния оператор чрез фиктивни договори по време на управлението на компанията на Захариас Коцибос. Отново няма информация на какъв етап се намира разследването срещу него. Караджов излезе от активната политика след изборите от 2017 г.

Източник: в-к „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече