Петко Сертов и хора от ДС няма да бъдат назначени във външно министерство, отсече премиерът

0

Хората, които има досиета към бившата Държавна сигурност няма да бъдат назначени в Министерството на външните работи, съобщи премиерът Кирил Петков. По-рано изтече информация, че в екипа на външния министър Теодора Ганчовска, която е от квотата на ИТН, има кадри на ДС. Сред тях е и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

„Тези хора няма да бъдат назначени или ако това вече е станало, те ще бъдат освободени“, категоричен бе министър-председателят. Той разкри, че въпросните предложения са били направени лично от министър Ганчовска.

„Всеки министър има право да предлага своя екип, но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаваме дали тези назначения съвпадат с нашите изисквания“, обясни още Петков.

„Теодора Ганчовска беше много конструктивна когато разбрахме тези данни и каза, че ще бъде проактивна да освободи лицата. Хората се назначават на база някаква експертиза, после се появява допълнителна информация и се взема крайно решение. Но, в този случай няма да има компромиси“, допълни премиерът.

Кирил Петков коментира също така, че изказването на военния министър Стефан Янев, че „няма нужда войски на НАТО да бъдат разполагани в България“. По думите му става въпрос за лично мнение, което не е формална позиция на правителството.

„Темата не е разисквана в правителството или пък с нашите партньори. Ние сме и ще бъде активен член на ЕС и НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля. Вярваме, че продължаването на политиката на НАТО и ЕС в областта на източната ни граница минава през  максимално използване на дипломатичен пъти и мирни средства. Това е българския интерес – да нямаме в съседство военно положение“, каза премиерът.

„Този тип решения не може да се взимат на база на лично мнение, трябва да има експертни анализи, да видим плюсовете и минусите. Но, колкото по-малко е фокуса върху военния потенциал и повече върху дипломатическия потенциал е по-добре за България“, заяви Петков попитан за личното му мнение по темата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече