Пандемията уби депутатското кюфте

0

Край на прословутото депутатско кюфте! Пандемията успя да убие емблематичния деликатес, след като заради мерките бюфетът в недрата на парламента вече не обслужва августейшите си клиенти на място, установи проверка на „Уикенд”. Вместо жизнерадостно предъвкващи депутати над кафевите подноси, заличката, в която се помещава ресторантът, е опразнена, а храната се предлага само за стаите на парламентарните групи или за някои депутати – за вкъщи.

Менюто не е променено – прочутото кюфте още се харчи за под левче, но вече малцина от народните представители слизат долу, за да си купят от евтинията. Пържените кюфтета от пилешко също са на мода, но когато свърши евъргрийнът – това на скара по стандарт БДС. Именно по такъв се готви храната на депутатите от дълго време, а по традиция и този сезон е предвидено постно меню за по-одухотворените избраници. „Проблемът обаче е, че откакто няма как да сервираме храната тук, на място, много от народните представители въобще не идват да купуват храна или си взимат символични количества, които хапват на крак в стаите на групите си”, издават от ресторанта.


Най-кахърни били новите депутати на Кирил Петков, които от чисто любопитство първи поискали да видят къде доскоро са яли за жълти стотинки и какво, колегите им от другите обръгнали в парламента партии. Младите надежди се въртели покрай входа на бюфета, отчасти полузасрамени, че ще ги видят да ядат народна храна и отчасти разочаровани, че виждат опразнена зала със струпани на камара столове. Някои избраници пък решили да рискуват и си взели от прочутите кюфтета за вкъщи, за да видят с очите си семействата им как изглежда на живо легендарното кюфте, станало нарицателно за евтинията и ояждането на и без това богатите депутати.
Освен кюфтето, любопитните парламентаристи оглеждали и специалното диетично меню – една от по-модерните прищявки на отговорниците за депутатските фигури. Филето от акула за малко под 3 лева, мешаната салата за 1,40 лв., пилето с топено сирене за 2,70 лв. още преобладават в менюто, а тараторът за 78 стотинки не отмира от рафтовете. Прочутият кашкавал-пане още се задъхва, докато стигне цена от 1,50 лв., а супите могат да задоловят и най-претенциозните. Въпреки тези изкушения и ниските цени, заради опразнения стол малцина искали да опитат от асортимента. Дори поставената украса за празниците в залата – проскубана елхичка и венци на колоните, не изкушавали депутатите.


Администрацията на парламента обаче чинно продължава да купува от храните, тъй като за разлика от депутатите, чиновниците не се срамували да обикалят кулоарите с кутийки с боб-яхния за 90 стотинки или пиле по испански за 2,55 лв. Но има и парламентаристи, които най-безцеремонно се шмугват в стаите си с ароматните пакети.
„Засега още в пленарна зала не са внесли храната”, мърморят пък част от квестори в парламента, нагледали се на какво ли не. Йордан Цонев сравни новите звезди на „Продължаваме промяната” с ГЕРБ от зората на възхода им, но пропусна именно факта, че на влизане в пленарна зала през 2009 г. част от новите депутати питаха дали може да вкарат кафе и вафла на депутатската банка. Хигиенистките на събранието пък неведнъж са издавали, че са откривали станиолови опаковки от лакомства под столовете на избраниците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече