Стотици американски войници вече са България, спят 5-звезден лукс

0

Стотици американски военнослужещи вече са пристигнали в България в очакване да бъдат разположени в няколо секретни военни обекта в страната ни в рамките на плана на Пентагона за създаване на нови, мобилни бази в Източна Европа, научи „Уикенд“ от свой надежден дипломатически източник.

Преди дни американският заместник-посланик в София Джефри Левин официално обяви, че в следващите няколко месеца около 2700 военнослужещи ще бъдат разположени в съвместни военни бази в България, за да противодействат на опитите на Русия да разширява влиянието си. Според думите му, контингентът от американските войници ще бъде разположен на ротационен принцип във военновъздушата база „Безмер“ и полигонът „Ново село“, като на всеки шест месеца рейнджърите ще се сменят, влизайки и излизайки от България. Официалната мисия на американските войници ще бъде „тренировки за разполагането на военни части“.
Макар министърът на отбраната и доскорошен служебен премиер Стефан Янев публично да се обяви против разполагането на допълнителни войски в България, около 250 американски войници вече са пристигнали в страната ни.


Според източник на „Уикенд“, пожелал да не бъде цитиран официално, за да си спести проблеми с издаването на секретна военна информация, от средата на ноември в България са влезли първите американски войници, чиято обща численост ще се вдигне до 2700 до края на март 2022 г.


Американските военни засега са дислоцирани в София и провеждат ежедневни тренировки и учения, ползвайки секретна военна база в района на земенското село Смиров дол. Американските войници спят в 5-звездния хотел „Милениум“ в центъра на София, като любопитен детайл е, че те извозвани с автобуси до баровския хотел край НДК по късните доби – около 4 часа след полунощ.
Десетки живеещи в центъра на София потвърждават, че през последния месец почти всяка вечер четири автобуса стоварват американските военнослужещи пред централния вход на „Милениум“ на бул. „Витоша“. Наш читател ни предостави и снимка, направена от него на 4 декември в 3,35 ч. след полунощ, на която се виждат десетки американски войници пред входа на 5-звездния хотел. Цената на нощувката в „Милениум“ надхвърля 250 лв. за стая, но разходите, естествено, не притесняват американците.


Баровският хотел „Милениум“ е смятан за предпочитан и от американските дипломати. Чест гост на хотела е посланик Херо Мустафа и постояннию юридически съветник Джесика Ким. Представители на НАТО също отмарят в хотела.


Тази пролет американската армия нахлу погрешка в производствен цех в Чешнегирово по време на учение и държа на мушка със заредени автомати седем работници от цеха. След като собственикът Марин Димитров предостави кадри от нахлуването на американската войска в цеха му, от посолството на САЩ се извиниха официално за недоразумението.


Дни след инцидента старши лейтенант Тодор Манчев от „Военна полиция“, който беше разследван като виновен за гафа с нахлуването на американските войници в производствен цех, бе открит мъртъв с огнестрелна рана в спално помещение в района на „Ново село“. И до сега не е известно дали Тодор Манчев се е самоубил, или е бил застрелян, а убийството му е прикрито като самоубийство. Тази есен, цели 2 месеца след като военния беше погребан, а смъртта му бе обявена за самоубийство, стана известно, че изстрелът, убил Манчев, е произведен отгоре-надолу и е минал от горната част на главата му. Разследването за смъртта на Тодор Манчев е засекретено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече