Николай Вълканов уредил Христо Проданов за министър на туризма

0

Христо Проданов, който е минен инженер по образование, но за голяма изненада беше назначен за министър на туризма, е уреден на поста от Николай Вълканов, уточняват отлично запознати. Двамата се познавали от години покрай общи приятели от БСП, но се сближили като колеги от минния бранш. Министърът на туризма Проданов, за когото се твърди, че е протеже на Вълканов, е работил в рудника на покойния олигарх Цоцорков в Панагюрище, преди да направи шеметна партийна кариера, писа Уикенд.

Николай Вълканов от години има интереси и в туризма. В структурата на неговия „Минстрой холдинг” им дружества, които стопанисват хотелски комплекси в Боровец и Девин. Вълканов не случайно е и в ръководството на Националния борд по туризъм.
Промените през 1989 г. го сварват на поста партиен секретар на държавното предприятие „Минстрой”, което днес е негова собственост и при това не е нарязано на скрап, а се развива и дава работа на 4 хил. души. Вълканов се подвизава и в „Мултигруп”, където е един от вицепрезидентите, а неговите строителни фирми вдигат и ремонтират хотелите на групировката в Рибарица, Боровец, също и по Черноморието. Според проверки на Комисията по досиетата, Вълканов няма връзка с бившата Държавна сигурност.
Тези дни обаче стана известно, че служебният кабинет на Стефан Янев е отхвърлил предложението да му се връчи орден „Стара планина”, първа степен, по случай 70-я му юбилей. Най-яростен в отпора е бил, както сочи стенограмата, служебният министър на културата Величко Минеков.


Наскоро бизнесменът вдигна небостъргач до централата на „Минстрой”. Тя се намира в офисите на някогашната „Мултигруп”. От тази градинка, върху която днес се извисява офис кулата „NV Tower”, навремето е застрелян Илия Павлов.
Общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София” по този повод написа в социалната мрежа: „Ще ви кажа обаче 3 неща, с които този „бизнесмен, академик и държавник” не се е разминал:


Строежа на 106 м. постройка, проектирана от брачна половинка на някогашната външна министърка Екатерина Захариева от ГЕРБ. 200 000 лева обществени средства, отпуснати от Министерски съвет, с цел да му се направи 75-метрова улица за достъп до парцела. 4 милиона лева, с цел да бъде издигнат етажен паркинг тъкмо в съседство до лъскавата нова постройка върху общински парцел. Въпрос на цели, както биха споделили някои! Явно градежът на етажни паркинги в квартали като „Люлин”, „Младост”, „Овча купел”, „Хаджи Димитър”, „Надежда”, „Обеля” не е от голяма важност за ГЕРБ – единственото значимо е да се угажда на околните до тях предприемачи!”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече