Пощенски гълъб: Камен Пенков е мостът между Радев и Слави

0

Доц. д-р Камен Пенков, зам.-министър на вътрешните работи по времето на Румен Петков, се оказва топлата връзка между Слави Трифонов и президента Румен Радев. Напразно някой набеждаваха за това Деси, съпругата на Радев, която е бивша секретарка в офиса на шоумена. Нейната роля, казват източниците ни, е далеч по-незначителна и битова от авторитета Пенков.

Собственикът в сянка на охранителната фирма „Скорпио”, понеже официално тя е на съпругата му Васка, се нареди сред най-големите дарители още при първата кандидат-президентската кампания на Румен Радев и Илияна Йотова. Тогава Камен Пенков и Васка бяха дали общо 20 000 лева, при таван на официалните дарения от 10 000 лева.


Самият Румен Радев, както обясняват запознати, е откритие на Румен Петков, който от години е много близък с Камен Пенков. Бившият кмет на Плевен дори лансира кандидатурата на летеца за президент пред тогавашния шеф на АБВ Георги Първанов, който обаче се двоуми. И докато Първанов се чуди дали да заложи на него, или да се яви самият той на изборите, Румен Радев е поет от Корнелия Нинова и БСП. Въпреки това Радев запазва приятелските си чувства към откривателя си Петков, а също и към неговия много близък приятел Камен Пенков.
Затова не е чудно, че Камен Пенков и Румен Петков са сред стратезите в сянка край президента, които успяха, благодарение на влиянието си над Слави Трифонов два пъти да отложат съставянето на правителство. Докато през това време се роди проекта „Продължаваме промяната” и докато дясната „Да, България” се срине, след като надъханите Кирил Петков и Асен Василев й взеха гласовете. При такива опитни съветници в сянка като доц. д-р Камен Пенков и Румен Петков едва ли е голяма изненада нашествието от кадри от СИК, на близки на олигарси и всякакви заслужили социалисти на министерски постове.


Специално Камен Пенков, казват, гонел и своя малка лична цел – да направи „Скорпио” топ охранителната фирма в държавата. В бранша казват, че е на път да я постигне. Близки до него обясняват, че точно той е насъскал Бойко Рашков да започне гонката срещу конкурента „Делта гард”. След тази фирма е започнало мачкане и на по-малки охранителни дружества. Далеч не за първи път виждаме позната картинка – който не успее в частния бизнес, яха държавата, за да измести конкуренцията. Камен Панков вече сам се похвалил на маса пред приятели за новия си подем, а ние сме малка страна и такива неща бързо се разчуват.


Без да надценяваме ролята му, е добре да припомним, че той е приятел не само с Румен Петков, но и с Корнелия Нинова още от времената, когато изкара беше два мандата като член на Висшия съвет на БСП. Впрочем, още от 1992 г., от времената на Красимир Премянов точно неговата охранителна фирма „Скорпио” пази партийните форуми.


И нещо също важно, което е допълнителен бонус – Камен Пенков е в отлични отношения далеч не само с червените, но и със сините, а също и с днешните им отломки. През 2000 г. столичното кметство и негова фирма извършват скандална замяна на имоти – 9 декара земя са разменени срещу 6 нови апартамента, един от които е мезонет, и 2 гаража. Общината му продава земя в широкия столичен център за 17,75 долара на квадрат, но плаща апартаментите му по 300 долара за кв. м. Сделката е предложена в столичния съвет от влиятелния тогава син общинар Красимир Арсов, който стана известен като приватизатора на столичната „Чистота”. Купувач на 9-те декара земя и продавач на жилищата е „Оскар”, дъщерна фирма на „Агенция за сигурност Скорпио”, нищо че точно тя охранява централата на БСП на „Позитано”. Може би е случайно съвпадение, но само година след тази сделка, Камен Пенков излиза от ръководството на „Скорпио” и компанията минава в ръцете на съпругата му Васка, която управлява официално охранителния бизнес и досега.
Красимир Арсов, който лобира за сделката, обяснява на заседанието на общинския съвет, че за нормалната работа на охранителите е нужна офис сграда и върху земята ще бъде изграден комплекс, който ще включва още и хотел с паркинг. Сделката е подписана от кмета Стефан Софиянски. Общината дава парцел от 9350 квадрата, оценен на 166 050 долара. Апартаментите пък е изчислено, че струват 162 463 долара. Фирмата на Камен Пенков доплаща разликата от 8223 лева. Наистина впечатляваща сделка!
Любопитно е сега да се проследи кои точно протежета на Пенков ще цъфнат във властта. На младини той може и да е бил служител на МВР, но преди години защитава докторат в Полицейската академия в Симеоново. Веднага след това, по времето на Станишевото правителство, започват да спрягат името му за шеф на някогашното финансово разузнаване, дори го спрягат като потенциален кандидат за Националната разузнавателна служба или поне на Националната служба за охрана. Накрая става зам.-министър на Румен Петков. За контактите и влиянието му тогава е показателен фактът, че Камен Пенков е сред малцината, които наистина са наясно какво са си говорили братя Галеви с Румен Петков на онази прословута среща, организирана от Алексей Петров на басейна „Спартак”. След поста в правителството на Станишев, Камен Пенков минава в сянка. Повече не се чу нищо за него, а и „Скорпио” беше изместена от други компании.


Затова пък зетят му Светлозар Лазаров, онзи, който беше командвал фаталната акция в Лясковец, беше главен секретар на МВР, а по времето на Орешарски – кандидат за зам.-шеф на ДАНС. След това Лазаров защити докторска дисертация в УНСС на тема „Система за защита на обекти от критичната енергийна инфраструктура в Република България” и сега е преподавател на хонорар в института. Предстои да видим накъде ще се развие неговата кариера. Според други източници обаче, Лазаров е в лоши отношения с тъста си от 3-4 години.
В личен Камен Пенков още навремето се оказа сред най-заможните във властта. Той редовно пристигаше на партийните сбирки на връх Бузлуджа с мотора си „Харлей Дейвидсън”, а за заседанията на „Позитано” паркираше „Ягуар” пред централата на БСП. За разлика от други социалисти никога не скри, че е заможен бизнесмен. Още като зам.-министър на МВР в декларацията си беше посочил, че е спестил 632 000 лева. Обяви също, че си е купил и къща в Барселона.


С годините избледня спомена за едни негови доста по-пикантни бизнес връзки. Навремето той има обща фирма с интереси към туристическия бизнес с Ася Зафирова, която да уточним е приятелка и майка на две деца на Петър Петров – Пепи Амигоса. Роденият в Силистра Петров е бивш съдружник на покойния скандално известен контрабандист на цигари Иван Тодоров-Доктора във финансовата къща „Амигос”. През нея е направено най-голямото пране на пари у нас – превъртени са над 800 млн. долара.
Според фирмените регистри Пенков и съпругата му Васка, с която е заедно от началото на 90-те години, държат половината от търговското дружество „Куатро-БГ”. Другите проценти са разпределени по равно между Ася Зафирова и гръцкия гражданин Алексио Томас. Фирмата е регистрирана в далечната 1995 г. Тя е активна дълги години, но вече е закрита, показва справка в Търговския регистър. Ася Зафирова е била съдружничка и с Габриела Цветина, съпругата на вицепрезидента на ВАИ холдинг Николай Цветин. Дружеството им е „Ексел ГА”, но преди време е продадено на някой си Мирче Пластовски.


Васка и Камен Пенкови още преди години се кълнат, че са прекъснали всякакви връзки с Ася Зафирова. Дали е така, или не, това вече не е актуално. Днес са актуални други линии в бизнеса и политиката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече