Как скандалният Петко Сертов се оказа съветник на министър?

0

Масонски кръгове в БСП стоят зад назначението на Петко Сертов за съветник на външната министърка Теодора Генчовска, обясняват източници на „Уикенд”. Госпожата, която беше предлагана неуспешно на два пъти за военен министър, идва от партията „Има такъв народ” на Слави Трифонов. Като пръв дипломат тя направи страхотен гаф – току-що влязла във външно министерство и назначи на високи позиции кадри с досиета на агенти на бившата Държавна сигурност.

После Генчовска заяви, че не знаела за тяхното сътрудничество с бившите комунистически служби. В официалната й биография обаче пише, че е завършила история. Как тогава не знае че има Комисия по досиетата и че всеки може да види кои са обявени за ченгета. Информацията за това е публична. Премиерът Кирил Петков обяви, че тези лица ще бъдат изчегъртани от външно, а кадри с подобни биографии, свързани с ДС, няма да бъдат повече назначавани. Предстои да видим.


Докато другите, назначени от Генчовска – Петьо Петев, Петър Воденски, Иван Петров и Лъчезар Петков, може и да не са толкова известни, то Петко Сертов е прочут от години и като шеф на ДАНС, и с мистериозното си изчезване преди няколко години. Любопитно е и битието му на масон. Той дори се издига до един от шефовете на Сдружение ложа „Братство и чест”. Тази масонска структура неофициално се нарича ложата на „Мултигруп” и е котило на офицери от спецслужбите, а също и на доста политици от различни партии. Има и двама известни покойници – разстреляният Илия Павлов и Ахмед Емин от ДПС, който се самоуби.


Петко Сертов влиза в ложата през 2000 г., уточняват източниците ни. В „Братство и чест” са и почти всички бивши съветници на Сергей Станишев от времето, когато той беше премиер.


На свой ред Станишев пък назначава Петко Сертов за първия ръководител на ДАНС през 2008 г., въпреки че и тогава се чуват гласове, които припомнят, че е бил щатен служител на контраразузнаването от 1984 г. Престоят му в Агенцията пък се запомни най-вече с това, че приглушено се жали от заместниците си и други агенти, които по негови думи правели каквото си искат зад гърба му. По този повод беше наредил дори проверка и резултатите й бяха пратени в прокуратурата, но повече нищо не се чу по въпроса, припомнят запознати. Те допълват, че тогава са проверявани включително и служебните каси, като са установени груби нарушения, а също и незаконно използване на СРС-та и  легитимиране на извънслужебни контакти. В касата на шеф на ДАНС е намерена дори скандална справка, в която са описани действия на бизнесмени, общественици и политици. Подобни материали са ползване за създаване на компрометиращи зависимости, а също и недоверие към тези лица и изолирането им от обществено-политическия и икономически  живот, обясняват източниците ни.
След серия от скандали, в крайна сметка Петко Сертов си подава оставката. Става за кратко шеф на БОРКОР, дето уж щеше да бори корупцията. След това е пратен консул в Солун. Сертов добре познава този град, живял е на брега на Бяло море като дете, понеже баща му е бил търговски представител там.


Остава на поста едва два месеца, понеже гръмва скандалът с доклада, забравен от Сергей Станишев, въпреки че на него има гриф „строго секретно”. Бойко Борисов връща на секундата Петко Сертов от Гърция. След това той се потапя в частния бизнес. На връх 8 декември  мистериозно изчезва, а съпругата му звъни в МВР да го търсят. Покрай тази мистерия стана известно, че той е станал консултант при бизнесмена Ангел Божилов. Дори последният, с когото Сертов разговаря преди да вдигне на крак цялата държава да го търси, се оказва точно Божилов.
В онези години бизнесменът води съдебни битки с бившия депутат Димитър Ламбовски и с НЕК. Ламбовски и Божилов са били в директорския борд на компанията за продажба на ток „Вивид Паур”. Божилов напуска съдружието през 2012 г. и основава „Обединени енергийни търговци”. С Ламбовски обаче имат тежък спор за пари. А покрай съдебните разправии се завъртя и името на съдия Румяна Ченалова.


Тя си била изпросила 690 000 лева подкуп от боса в търговията с електричество Ангел Божилов, специално докато гледа дело на неговото дружество „ОЕТ – Обединени енергийни търговци” срещу държавната Националната електрическа компания. Свидетелят Димитър Попов твърди, че е бил посредник между частната фирма, от която са искани парите, и съдийката. Подкупът е бил, за да се реши „правилно” търговското дело. Подкуп от 690 хил. лева действително звучи стряскащо, но и Божилов не е случаен. Първата му фирма е регистрирана през 2006 г. в Казанлък и бързо става водеща в търговията с ток, дори има представителства в Румъния и Гърция. В един момент обаче той е атакуван от антимафиоти, заради измами с ДДС и акцизи при износ на електроенергия за над 14 млн. лева. Тогава се заговори и за приятелството на управителят Ангел Божилов с известния лобист в правосъдието Красьо Черничкия. Съдийката Румяна Ченалова също лъсна в тефтерчето на Красьо. Специално за рушвета по делото на Божилов и НЕК тя каза: „Кой нормален човек дава такава глобална сума, без да има решение по делото, кой ще даде такава сума, която завършва на 90?” .


В скандала покрай изчезването на Петко Сертов се пусна и Маргарита Михнева. В медиите тя обясни, че не е възможно Петко Сертов да не знае кой е Ангел Божилов. По нейни думи той е съветва д-р Тренчев по енергийните въпроси, въпреки че е без висше образование. Михнева разгласи, че фирмата „Вивид Пауър” е собственост на офшорна фирма в Америка, а Божилов сложил за неин директор клошар и искал точно с тази компания да върти големи сделки в Гърция. По една такава сделка в Гърция вече се водело дело, разкри още Михнева и допълни, че Петко Сертов коментирал пред свой приятел колко е притеснен от това развитие на нещата. Казал още, че ще напусне в близките дни, понеже много добре знаел за тези сделки в Гърция. Версията на Михнева беше, че Сертов се изплашил и взел кола на познат, която нямала GPS. С нея отишъл в Атина.  
Самият Петко Сертов се върна в София на 23 декември 2014 г. Той никога не коментира мистериозното си изчезване.


Мистериозна търговия с ВиК части

Последното превъплъщение на Петко Сертов като цивилен бе на търговец на пластмасови тръби и части за климатици. Малко след като мистериозно бе открит от съпругата си в Гърция, Сертов се съгласява да бъде назначен за управител на фирма „Конти Интернешънъл”, чиято история е повече от мистериозна. Фирмата е основана през 2016 г. от американецът от български произход Милен Косев и македонката Виолета Апостоловска. Косев е роден в Сливен, но от години живее в град Гилбърт, щата Аризона. Там се занимава с дребни ремонти по домовете. Приходите му са съвсем скромни, което не предполага откриване на филиал у нас.
За сметка на това има роднини работили за бившата Държавна сигурност, разкриват запознати. Апостоловска никога не е стъпвала в САЩ, а и е далеч по-възрастна от бизнес партньора си. Няма и грам опит във водопроводните дейности, това не и пречи да внесе 5000 лв. в капитала на фирмата. Любопитно е, че на декларираният от Виолета Апостоловска адрес в Скопие, никой не е чувал за подобна дама. Как двамата съдружници, живеещи в различни краища на планетата, се намират, а после откриват разузнавача Петко Сертов и го убеждават да им поеме бизнеса, остава загадка. Мистерията продължава и с декларираният от „Конти Интернешънъл” офис. В луксозният бизнес център насред центъра на София, също не са чували или виждали Сертов или шефовете му.


По неофициална информация съдружниците Милен Косев и Виолета Апостоловска играят ролята на паравани за босовете в сянка. Твърди се, че това са бивши кадри от разузнаването, които имали намерение да прилапат огромни държавни поръчки за ремонт на сгради и доставка на материали. Любопитно е, че от създаването си през 2016 г. фирмата не е подавала нито един годишен финансов отчет, каквото е задължителното законово изискване. Подобна отговорност има управителя Петко Сертов, а при неспазване дължи огромни глоби. В същия момент фирмата не е замразена. Нещо повече, има слухове, че през сметките са преминавали огромни финансови средства, което е достатъчна причина да крие данни за дейността си.


Паралелно с ВиК-търговията Сертов се пробва да разработва прогнози за пазара на труда по европроекти, от името на управлявано от него сдружение.


Любопитно е, че това далеч не е първият бизнес опит на Петко Сертов. През 1998 г. влиза в управителния съвет на „Перално оборудване” в Свиленград. Заводът произвежда перални и центрофуги за промишлени нужди. По това време Сертов тъкмо е изчегъртан от тогавашната централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) със заповед на МВР-шефа Богомил Бонев. Бившите колеги от Второ главно управление на ДС не го забравят. Именно след тяхно застъпничество Сертов се озовава начело на завода за центрофуги. Липсата на опит, освен в събирането на доноси, си казва думата. Така Сертов се задържа едва година и половина като шеф на завода в Свиленград. В края на 2000 г. се връща в София за да започне работа като експерт в БСП по лична покана на Георги Първанов, който също лъсна като човек на ДС. По същото време отваря и собствена фирма, чийто предмет на дейност е търговия с алкохол, цигари и митническо агентство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече