Мая Манолова се завръща като омбудсман, търси се нова позиция за Диана Ковачева

0

Енергичната Мая Манолова няма да седне в стола на Сотир Цацаров като първа боркиня срещу корупцията, потвърдиха пред „Уикенд” запознати с интригата. Те обаче са категорични, че потенциалът й на политик ще бъде използван, но в познатата й вече роля на омбудсман.

Дори и най-острите й критици признават, че Манолова се справяше много добре с работата си по жалбите на гражданите. Беше се развихрила срещу всевъзможни монополисти – от „Топлофикация” до мобилните оператори, а също и срещу колекторите и фирмите за бързи кредити. Като обществен защитник тя предложи и законодателни промени, свързани с намаляване таксите на частните съдебни изпълнители, а също и с правото на хората да обжалват оценките на банките за недвижимите си имоти.
Все важни каузи, но за съжаление не всички от тях бяха изведени до край. Все пак в сравнение с флегматичния Константин Пенчев и безличния Гиньо Ганев, които не се запомниха с нищо на този пост, Мая Манолова като омбудсман поне се опита да раздвижи тази институция и показа, че и от нея нещо може да зависи. Едва ли обаче завръщането й не само на този пост, а и на друг подобен, ще бъде лесно, най-малкото защото през годините тя си създаде доста врагове.
Източници, на които имаме доверие, казват, че премиерът Кирил Петков и съратникът му в Промяната Асен Василев, били съгласни тя да поеме управлението на Комисията на Цацаров. Само че никой друг от коалиционните партньори не ги подкрепил. Корнелия Нинова едва ли ще допусне Мая Манолова на каквато й да е респектираща позиция. Отношенията между двете са ледени. Да припомним, че заради правилото, въведено от „кака Корни”, според което парламентаристите с по три мандата нямат право на четвърти, съпругът на Манолова – Ангел Найденов остана извън политиката. Да не се връщаме толкова години назад, но дори и в предпоследния парламент Мая заяви директно от трибуната: „Не знам, г-жо Нинова, дали сте били в кабинет на Борисов, на Трифонов, на ДПС. Това, което всички знаят е, че когато бяхме на площада и г-н Бабикян ви призова да се присъедините, вие останахте в парламента с ГЕРБ и ДПС”. Ясно е, че такива обвинения не се забравят.
За „Да, България” Мая Манолова си остава „червената резачка” и апологет на правителството на Орешарски, а ГЕРБ едва ли някога ще преглътнат участието й в Костинбродската афера.
От друга страна, Мая Манолова има своя електорат, има и заслуги за успеха на Промяната. А постът на национален омбудсман би й отивал.
Има обаче и още една голяма пречка – мандатът на Диана Ковачева започна да тече от 21 май 2020 г. и е за 5 години. Освен ако не й предложат друга още по-привлекателна позиция. Само че тя вече е била веднъж министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов. Освен това Диана Ковачева е доктор по международно право и международни отношения. Така че винаги има варианти…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече