НСО в паника как да опазят Кирил Петков (Ходенето му пеш излиза двойно на данъкоплатците)

0

Двойно на данъкоплатците като финансов, технически и човешки ресурс ще струват амбициите на премиера Кирил Петков да остане „на земята“. Както той се изрази преди време, електоратът ще го вижда често да ходи сам и пеша по улиците, а една от идеите на министър-председателя е да продължи да живее в кокетното си жилище на столичната ул. „Иван Шишман“ 18.

Апартаментът обаче е под наем и въпреки че със съпругата си Линда Кристин Петкова и две от децата им, се чувстват добре там, то за НСО и джоба на данъкоплатеца това ще е поредният удар. Министър-председателят се очаква да се премести в резиденция „Бояна“ и да легне в прочутата вече спалня на предшественика си Бойко Борисов, но от НСО издадоха за „Уикенд“, че премиерът протака да наеме хамалите. Подобно на други свои колеги като Иван Костов, Бойко Борисов в първия му мандат, Росен Плевнелиев и Огнян Герджиков, Петков искал да си остане в жилището. От НСО обаче вече са на ръба на търпението, тъй като на тясната уличка всеки ден трябва да се сместят от две до четири служебни коли.


Ако премиерът остане в центъра на столицата, то от бюджета ще трябва да се платят задължителните технически средства – камери за постоянно видео-наблюдение отвън и в сградата, както и ресурс за постоянно присъстваща охрана с автомобил пред кооперацията. Отделно пари и човешки ресурс ще трябва да има по закона за НСО непрекъснато за премиера, докато е в движение – без значение у нас или извън страната. При по-сериозна заплаха за живота на премиера, практика е от НСО да поставят и отделна лична охрана дори пред апартамента на застрашения. С такава на площадката пред входната си врата се бе сдобил преди години заплашвания лидер на РЗС Яне Янев, а съседите му – депутати от ведомствения блок, трябваше да заобикалят столчето и сгъваемата масичка, с които разполагаше гардът. Парите за всеки държавник, който реши да не се нанесе в охраняваните държавни вили са по-голям разход, припомниха от службата за охрана.
Още през 2009 г. Бойко Борисов обяви, че иска разписка кое ще струва по-скъпо – да се нанесе в кревата на Сергей Станишев след мащабен ремонт на резиденцията или да си остане в „къщичката“ в Банкя. Заради занемарената „Бояна“ и предоставената му тогава по-солена сметка, лидерът на ГЕРБ преседя цял мандат в къщурката, а НСО едва изтърпяха положението. Чак за второто си встъпване във власт Борисов великодушно обяви, че именно заради НСО се мести в резиденцията след ремонт, тъй като ще е и по-евтино за хазната. Е, отделен въпрос е, че именно там незнайна Мата Хари го засне в компрометиращи пози.
Ходенето пеш дори из столицата на премиер, президент или председател на парламента хвърля в шок и ужас всеки от службата за охрана. Преди месеци президентът Румен Радев бе решил да направи пешеходна разходка от вилаета си на „Дондуков“ 2 до парламента, а от НСО бяха мобилизирали двойно повече служители по трасето. Някои от тях бяха изловени да чакат процесията пред Военния клуб, пиейки кафе, други постови бяха дори на метри от събранието – при Художествената галерия. Така с амбициите на първите да се покажат популистки равни с народа, от същия народ се взима, за да се платят дежурствата на допълнително извадените „на гюме“ гардове.
Досега ходене пеша като лидер на държавата Петков демонстрира само извън България – в Брюксел по тъмна доба. В пропагандно видео на „Продължаваме промяната“ Петков бе сниман как ходи пешком по тъмните и всъщност доста опасни улици на Брюксел, придружаван от двама костюмирани охранители. У нас премиерът не е забелязван да се движи по улиците на собствен ход въпреки обилните му обещания по темата, нито пък да се опитва да се отскубне от младите момчета със слушалки в ушите.
Преди дни активисти на ГЕРБ начело с бившия зам.-външен министър Георг Георгиев, изловиха Петков да „ходи пеша“, но само от студиото на една от националните телевизии, до паркиралите джипове на НСО на метри от него. Спипан в лъжа според герберите, но всъщност зависим от закона за НСО, колкото и да иска премиерът да е равен с нацията, то няма сила, която да го пусне да пътува с метрото и трамвая.
Коментар по темата – на стр. 40


Симеон Дянков пръв заряза лимузината за колело

В привикналата на депутати и властници с лъскави лимузини държава, не кой да е, а вицепремиер бе първият, който обяви, че тръгва на работа с колело. През 2010 г. Симеон Дянков, министър на финансите и вицепремиер в кабинета „Борисов“ заяви, че заради затягането на коланите и постната пица, тръгва на работа с велосипед. „На надолнище по бул. „България“ е лесно, а и премиерът Борисов ме посъветва така заради антикризисните мерки“, обяви Дянков. Никой не видя финансист №1 по онова време на две гуми, но през 2014 г. вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова и колегата й – министърът на културата Мартин Иванов бяха изловени, че действително карат колелета до работа от домовете си. С велосипед преди 2 години пред НДК бе заснет и президента Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече